Utlmí koronavírus dekádu vzostupu elektromobilov?

29. 5. 2020

Odhady analytikov o globálnom predaji elektromobilov v tomto roku sa rôznia. V dlhodobom horizonte by kríza nemala ovplyvniť pozíciu elektrického pohonu. 

Zdroj: Freepik.com

Odhliadnuc od zdravotných dôsledkov, pandémia COVID-19 je obrovským šokom pre svetovú ekonomiku. Prechod na čistejšiu energetiku, ktorej vlajkonosičom sú elektromobily, rovnako utŕži silné rany. Navzdory kríze by predajnosť vozidiel s pohonom na elektrinu mohla podľa analýzy Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) dosiahnuť v tomto roku rekordné čísla.

„Kríza vyvoláva náročné otázky o prioritách automobiliek a ich schopnosti financovať tento prechod. Dlhodobá trajektória sa nezmení, ale v nasledujúcich troch rokoch bude trh hrboľatý,“ uviedol Colin McKerracher, analytik výskumnej spoločnosti BloombergNEF.

Elektromobily v roku 2019 tvorili 2,6 % globálneho trhu s novými autami. Za poslednú dekádu rástol ich predaj každoročne o vyše 60 % s výnimkou vlaňajška, kedy došlo k poklesu predaja v Číne kvôli úprave regulačného prostredia. Napriek tomu sa predalo 2,2 miliónov elektroáut. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať