Ústavný súd dal Jahnátkovi za pravdu. Odvolaním z funkcie šéfa ÚRSO porušila vláda jeho práva

27. 1. 2022

Odvolanie Ľubomíra Jahnátka z postu šéfa regulačného úradu ÚRSO, ktoré v roku 2020 iniciovalo ministerstvo hospodárstva Richarda Sulíka, bolo protiústavné. 

Zdroj: sféra, a.s.

V júni 2020 vláda Igora Matoviča na návrh Ministerstva hospodárstva (MH) odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomíra Jahnátka. Hlavným dôvodom malo byť, že Jahnátek v čase svojho vymenovania v roku 2017 nespĺňal podmienky na výkon tejto funkcie. Konkrétne požiadavku desaťročnej, resp. sedemročnej praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike.

K odvolaniu Jahnátka došlo 4. júna 2020. Pôvodne mal funkciu vykonávať do roku 2023.

Aké ďalšie argumenty mala vláda pre odvolanie 

Kritici Jahnátka spochybňovali jeho nezávislosť a označovali ho za politického nominanta vlády Roberta Fica. V minulosti Jahnátek riadil MH a bol ako poslanec členom poslaneckého klubu SMER-SD. Podľa materiálu, ktorý predložil Sulíkov rezort došlo k porušeniu požiadavky smernice EÚ, ktorá vyžaduje nezávislosť národného regulátora od akýchkoľvek trhových záujmov a od vplyvov štátnych, verejnoprávnych a súkromných subjektov.

Kameňom úrazu mala byť novela zákona o regulácii, ktorú predložil poslanec Maroš Kondrót (SMER-SD). V nej sa okrem iného navrhovalo zavedenie osobitných podmienok pre uplatňovanie zľavy z tarify za prevádzkovanie systému (TPS) pre vybraných odberateľov elektriny a podľa kritikov bola šitá na mieru spoločnosti Duslo Šaľa. Samotný Kondrót sa pre portál energoklub.sk vyjadril, že návrh novely predkladal na návrh MH a ÚRSO.  

Dôvodom odvolania Jahnátka malo byť aj to, že jeho syn Andrej Jahnátek, bol v tom čase zamestnancom a členom manažmentu spoločnosti JESS, a je pod spoločnou kontrolou osôb (štátne spoločnosti JAVYS a ČEZ), ktoré podnikajú v sieťových odvetviach.

Jahnátek vnímal svoje odvolanie ako nezákonné a oznámil, že sa plánuje brániť na súde. 

Verdikt Ústavného súdu dal Jahnátkovi za pravdu

Ústavný súd SR vo štvrtok dňa 27. januára 2022 na verejnom zasadnutí III. senátu rozhodol o tom, že uznesením vlády z júna 2020 o odvolaní Ľubomíra Jahnátka z postu šéfa ÚRSO sa porušilo jeho základné právo na prístup k verejným funkciám a na inú právnu ochranu. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať