ÚRSO narýchlo upravil vyhlášku. Štát stále hľadá cestu, ako v roku 2023 dodať elektrinu za garantované ceny

30. 3. 2022

Kým vláda a Slovenské elektrárne hľadajú spôsob, ako zrealizovať zastropovanie cien silovej elektriny pre regulovaných zákazníkov na budúci rok, ÚRSO musel expresne novelizovať vyhlášku o cenovej regulácii.
Zdroj: Freepik

Vládny kabinet a Slovenské elektrárne sa minulý mesiac dohodli na zmrazení silovej zložky ceny elektriny pre domácnosti a malé podniky pre roky 2023 a 2024. Výrobca sa zaviazal, že v ďalších dvoch rokoch pre odberateľov zabezpečí 6,15 TWh elektriny v nákupnej cene na úrovni 61,2077 EUR/MWh. Išlo o kompromisné riešenie výmenou za to, že vláda stiahne návrh zákona, ktorého cieľom bolo zdaniť nadmerný zisk z predaja elektriny vyrobenej v atómkach.

Od podpisu memoranda medzi Slovenskými elektrárňami a rezortmi hospodárstva a financií už uplynul viac než mesiac, ale stále nie je jasné, aký mechanizmus sa plánuje prijať, aby bola pre regulovaných zákazníkov zabezpečená dodávka elektriny za dohodnutých podmienok.

Na Ministerstvo hospodárstva (MH) SR sme sa obrátili so žiadosťou o aktualizáciu stavu. „V súčasnosti sa pracuje na dokončení zmluvných záležitostí, tak aj vládnych rozhodnutí, ktoré budú v súvislosti s aplikáciou memoranda potrebné," reagoval tlačový odbor MH. 

Jeden z kľúčových parametrov vstupujúcich do výpočtu regulovaných cien za dodávku elektriny pre zraniteľných odberateľov je priemerná cena komodity na pražskej burze PXE. Doteraz platila prax, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zohľadňoval priemernú cenu za prvých šesť mesiacov predchádzajúceho roka, ale minuloročnou úpravou vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike došlo k úprave referenčného obdobie na druhý a tretí kvartál. ÚRSO vtedy posun zdôvodňoval ako opatrenie, ktoré bolo potrebné pre stabilizáciu situácie, lebo v prvom kvartáli 2022 sa očakávalo pokračovanie vysokých cien na burze.

ÚRSO posunul index pre výpočet regulovaných cien na tretí kvartál

Prebiehajúca technická finalizácia zámerov vyplývajúcich z memoranda si vyžiadala ďalšiu úpravu vyhlášky ÚRSO, ku ktorej regulačný úrad pristúpil len pred niekoľkými dňami. Na základe tejto zmeny sa referenčný index posúva na tretí kvartál 2022. Situácia na trhu je natoľko turbulentná, že ak by sa táto zmena neudiala, dodávatelia by museli začať nakupovať elektrinu na budúci rok, avšak kvôli nízkej likvidite si aktuálne nikto nedokáže zabezpečiť komoditu na veľkoobchodnom trhu vo forme forwardových produktov tak, ako v minulosti.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať