ÚRSO: Cenová volatilita na trhu s elektrinou bude zrejme pokračovať

20. 7. 2020

Regulačný úrad v súčasnosti analyzuje možný vývoj cien elektriny z pohľadu SR na kľúčovej burze PXE. Predikcie sťažuje pokračujúca pandémia COVID-19, ktorá zásadne ovplyvňuje hospodársky vývoj v eurozóne. Úrad zároveň potvrdil priemernú cenu elektriny, ktorá bude vstupovať do cenových konaní na rok 2021.

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) aktuálne vyhodnocuje budúci vývoj cien elektriny na burze PXE, ktorá slúži ako referenčný nástroj v kontexte cenovej regulácie v elektroenergetike na Slovensku. Nový predseda ÚRSO Andrej Juris po svojom nástupe do funkcie uviedol, že jedným z jeho hlavných cieľom je zabezpečiť pre odberateľov férové a primerané ceny energií. Pri napĺňaní tejto vízie musí prihliadať aj na cenovú úroveň komodity, ktorá aktuálne tvorí zhruba tretinu koncovej ceny elektriny na Slovensku.

Alternatívne scenáre

Vzhľadom na okolnosti musí regulačný úrad zohľadňovať viacero alternatívnych scenárov. V druhom štvrťroku predpovedá Európska centrálna banka v eurozóne pokles HDP v rozmedzí od 10 % do 16 %. Pre nasledujúce roky sa očakáva mierny rast reálneho HDP.

ÚRSO pracuje s ekonomickými ukazovateľmi pre obdobie rokov 2020 až 2022. Predpoveď Ministerstva financií SR hovorí o tom, že domáca ekonomika v dôsledku pandémie v roku 2020 poklesne o 9,8 %. Nižší bude domáci aj zahraničný dopyt. V druhej polovici roka by sa mala ekonomika začať postupne zotavovať. Rast HDP sa má v roku 2021 dostať na úroveň 7,6 %. Ekonomika podľa prognózy rezortu doženie predkrízovú úroveň až koncom roku 2022.

Za pravdepodobne ÚRSO označuje, že nastanú také scenáre, ktoré neočakávane spôsobia volatilitu cenovej hladiny elektriny na ročnej báze zverejnenej na pražskej burze PXE.

Nestabilné predikcie

Ďalší vývoj na burze závisí od ponuky a dopytu, pričom vzhľadom k pokračujúcej pandémii spôsobenej ochorením COVID-19 je akákoľvek predikcia vysoko nestabilná, zdôrazňuje úrad. „Vývoj burzovej ceny elektriny v Európe nie je možné sofistikovane predikovať, nakoľko závisí od množstva už uvedených faktorov, ako aj od podmienok hospodárskej, energetickej a politickej situácie v danej geografickej oblasti a najnovšie aj od vývoja prebiehajúcej celosvetovej pandémie koronavírusu,“ uviedol hovorca regulačného radu Radoslav Igaz.

V blízkej budúcnosti predpokladá regulátor pravdepodobnú pokračujúcu volatilitu pri aktuálnych nízkych úrovniach cien elektriny. ÚRSO zároveň potvrdil, že priemerná cena elektriny na pražskej burze za prvý polrok 2020, ktorá vstupuje do regulačného vzorca pre maximálnu cenu elektriny na budúci rok produkt PXE SK BL CAL-21 klesla na 46,1081 eur/MWh. Medziročné zníženie hodnoty tohto parametra o skoro 6 eur/MWh by sa malo prejaviť v cenách pre regulované segmenty domácnosti a malých podnikov.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa priemerná cena elektriny zníži o takmer 11,3 %. Koncovú cenu ale tvoria distribučné a iné poplatky. Neznámou ostáva najmä výška tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Minister hospodárstva Richard Sulík v rozhovore pre Denník E povedal, že od nového vedenia ÚRSO očakáva znižovanie TPS. Úspora v cenách elektriny po skončení ťažby domáceho uhlia môže podľa neho dosiahnuť 120 miliónov eur ročne.

Mohlo by vás zaujímať