Uhoľným baniam odzváňa. Vláda schválila reštart hornej Nitry

4. 7. 2019

Banícky región čakajú po plánovanom útlme ťažby uhlia výrazné hospodárske zmeny. Víziu transformácie hornej Nitry načrtáva akčný plán, ktorému dala vláda zelenú. Strategický dokument bol v procese prípravy takmer rok.

Zdroj: Slovenské elektrárne, a. s.

Vládny kabinet v stredu (3. júla 2019) prijal strategický dokument Akčný plán transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Práce na jeho príprave sa začali už vlani. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu vytvoril špeciálnu pracovnú skupinu. Zasadala celkom sedemkrát, popritom absolvovala rokovania so zástupcami Európskej komisie a množstvo menších expertných stretnutí v hornonitrianskom kraji. Verejnosť sa mohla dozvedieť o akčnom pláne na piatich podujatiach s možnosťou pripomienkovania.

Základným fundamentom pri tvorbe materiálu bolo minuloročné rozhodnutie vlády. Dotovanie ťažby a výrobu elektriny z domáceho uhlia v Elektrárni Nováky, ktorá prebieha v tzv. všeobecnom hospodárskom záujme, sa ukončí predčasne v roku 2023. V 60. rokoch minulého storočia bola najväčšou elektrárňou na Slovensku. Dnes sa jej príbeh pomaly končí. S inštalovaným výkonom 266 MWe vyrába iba približne 5 % elektriny, ktorá sa na Slovensku spotrebuje. Okrem toho ale poskytuje podporné služby pre elektrizačnú sústavu. Pôvodne sa rátalo s pokračovaním inštitútu VHZ až do roku 2030. Plán je podmienený koordinovaným postupom pri zabezpečení dodávok elektriny v uzlovej oblasti Bystričany.

Otvorenou otázkou nateraz zostáva, ako budú zabezpečené dodávky tepla pre Prievidzu, Nováky a Zemianske Kostoľany, ktoré aktuálne zabezpečuje Elektráreň Nováky. Akčný plán počíta s tým, že ročná výroba tepla v objeme 240 GWh by sa mala nahradiť v súlade s cieľmi transformácie regiónu. Produkciu energie z uhlia by preto mali nahradiť obnoviteľné zdroje energie, resp. energetické zhodnocovanie odpadov. Rozhodnutie je prirodzene viazané aj na rozhodnutie prevádzkovateľa nováckeho zdroja, spoločnosť Slovenské elektrárne.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať