TVEL zabezpečí dodávky paliva pre slovenské atómky do roku 2026

5. 6. 2019

Dodávateľom paliva pre atómové elektrárne na Slovensku bude na obdobie rokov 2022 až 2026 ruská štátna spoločnosť TVEL, ktorá vyhrala medzinárodný tender. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Slovenské elektrárne a spoločnosť TVEL podpísali zmluvu na dodávku jadrového paliva pre bloky v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach, vrátane tretieho a štvrtého bloku, ktoré sú momentálne vo výstavbe. Platnosť zmluvy je na roky 2022 až 2026 s možnosťou jej ďalšieho predĺženia až do roku 2030. Kontrakt medzi spoločnosťami bol podpísaný dnes v Moskve za účasti predsedu vlády SR Petra Pellegriniho a ruského premiéra Dmitrija Medvedeva. 

Medzinárodný tender, do ktorého sa prihlásili všetci relevantní dodávatelia na svete, prebiehal od polovice minulého roka pod dohľadom Zásobovacej agentúry Euratom (Euratom Supply Agency). Víťazom sa stala spoločnosť TVEL, ktorá predložila ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku. TVEL je dlhoročným dodávateľom paliva pre reaktory sovietskeho dizajnu VVER-440 v Českej republike, Maďarsku, Fínsku alebo na Ukrajine.

Slovenské elektrárne vnímajú podpis zmluvy ako bodku za náročným procesom výberu dodávateľa. Pevne verím, že TVEL dokáže aj naďalej plniť požiadavky na vysokú bezpečnosť a spoľahlivosť jeho dodávok,“ uviedol Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

TVEL je súčasťou štátnej korporácie Rosatom. Okrem samotného zásobovania jadrovým palivom prevádzkuje výskumné reaktory a námorné flotily jadrových ľadoborcov. 

Spoločnosť chce optimalizovať stratégiu palivového cyklu v jadrových elektrárňach na Slovensku. „Všetky prevádzkované bloky na Slovensku využívajú palivo vyprodukované v našom závode v meste Elektrostal, v ktorom sa už teraz pracuje na objednávkach pre novú výrobu elektriny z jadra na Slovensku,“ povedala Natalia Nikipelovam prezidentka TVEL.

Mohlo by vás zaujímať