Tretí blok Mochoviec dodáva prvé megawatthodiny elektriny do siete

1. 2. 2023

V noci došlo k prifázovaniu prvého turbogenerátora tretieho bloku AE Mochovce k sieti. Kľúčová fáza energetického spúšťania môže trvať ešte niekoľko mesiacov. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Slovenské elektrárne dosiahli strategický míľnik v procese energetického spúšťania tretieho bloku AE Mochovce. Po ukončení predpísaných testov sa postupne zvyšoval výkon bloku na úroveň 20%, kým sa vyrobilo dostatočné množstvo pary, ktoré v utorok (31. januára 2023) v noci čase 22:57 umožnilo prifázovať prvý dvoch turbogenerátorov k sieti. Tretí blok atómky začal dodávať prvé megawatthodiny elektriny. „Dnešný deň predstavuje zásadný míľnik pre Slovenské elektrárne, komunitu jadrových energetikov i celú krajinu. Od dnes už tretí blok premieňa tepelnú energiu, uvoľnenú v reaktore, na elektrinu,“ uviedol Branislav Strýček, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

Šéfka ÚJD: Medzník pre Slovenské elektrárne

Proces spúšťania jadrového bloku sa rozdeľuje na fyzikálne a energetické spúšťanie. Každá z nich má viacero etáp, ktoré hodnotí ÚJD SR, resp. prechod do ďalšej etapy vždy podlieha jeho súhlasu. ÚJD dal zelenú pre začiatok proces energetického spúšťania 13. januára 2023.

„Som rada, že Slovenským elektrárňam sa po úspešnom fyzikálnom spúšťaní podarilo prejsť plynulo aj do energetického spúšťaniu a došlo k prifázovaniu prvého turbogenerátora k sieti. Toto je naozaj úspech potvrdzujúci, že elektráreň je schopná pracovať na účel, na ktorý bola postavená,“ povedala Marta Žiaková, predsedníčka Úradu jadrového dozoru ÚJD SR.

Cieľom tejto fázy má byť overenie, ako dokážu spolupracovať jednotlivé systémy primárneho a sekundárneho okruhu elektrárne. Pri testoch na výkonových hladinách 5%, 15% a 20 % nominálneho výkonu reaktora sa realizovali merania a skúšky jadrovej, ako aj nejadrovej časti elektrárne. Došlo k nahriatiu sekundárneho okruhu a prefukom parných potrubí. Prebehli tiež studené a teplé preplachy kondenzátorov a nízkotlakových ohrievákov turbín a potrubí napájacej vody, ako aj skúšky poistných ventilov parogenerátorov.

Po ukončení testov potrebných pre štart turbín tretieho bloku elektrárne bola do nich počas víkendu prvýkrát privedená para, ktorá ich postupne roztočila až na 3000 otáčok za minútu.

Slovenské elektrárne v rámci úvodnej fázy energetického spúšťania odskúšali funkčnosť všetkých elektrických ochrán generátora, blokového transformátora a 400 kV linky, ktorou sú Mochovce cez nadradenú rozvodňu Veľký Ďur pripojené k elektrizačnej sústave SEPS.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať