Tranzit plynu cez územie Slovenska medziročne poklesol o 17,5 %

18. 1. 2021

Spoločnosť Eustream v minulom roku prepravila cez svoj systém plynovodov takmer 57 miliárd kubíkov plynu. Viac než dve tretiny smerovali do Baumgartenu.

Zdroj: Freepik

Prevádzkovateľ plynárenskej prepravnej siete na Slovensku, spoločnosť Eustream, v kalendárom roku 2020 prepravil 56,99 mld. metrov kubických (m3) plynu. V medziročnom porovnaní to predstavuje o 17,5 % menej. Štatisticky nadpriemerný objem tranzitu v roku 2019 významne ovplyvnil politicko-obchodný spor medzi Ruskom a Ukrajinou. Obchodníci s plynom sa vtedy snažili predzásobiť pre prípad, že Gazprom a Naftogaz nedospejú k dohode o novej zmluve. K tomu napokon nedošlo a tranzit plynu pokračoval v štandardnom režime.

Väčšina plynu prepraveného cez SR smeruje v smere z východu na západ ďalej na európske trhy. Tradične najväčší objem tranzitu končí na rakúskom plynárenskom hube Baumgarten. „Z celkového množstva bolo najviac prepravených v smere do Rakúska, a to 40,22  mld. m3,“ povedal pre portál energoklub.sk Pavol Kubík, hovorca spoločnosti Eustream. „Celková preprava v smere na Ukrajinu dosiahla vlani úroveň 10,2 mld. m3 plynu,“ doplnil Kubík.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať