Tarify za distribúciu plynu vzrástli. Čo ukázali cenové rozhodnutia ÚRSO?

4. 1. 2023

ÚRSO ku koncu minulého roka rozhodol o regulovaných cenových položkách v plynárenstve. Vďaka vládnym opatreniam však nebudú domácnosti platiť za dodávku plynu cenu, ktorá by reflektovala reálnu situáciu na burze. Koncová cena na rok 2023 sa v medziročnom porovnaní zvýši v priemere iba o necelých 16%.

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v zmysle zákonného postupu ukončil cenové konania s regulovanými subjektmi na rok 2023 aj v plynárenstve. V dôsledku nárastu cien na veľkoobchodnom trhu došlo k celkovému zvýšeniu regulovaných poplatkov za distribúciu plynu pre všetkých odberateľov v priemere o 20% a maximálnych regulovaných koncových cien plynu pre zraniteľných odberateľov vrátane domácností v priemere približne o 200%.

Opatrenia vlády majú prednosť pre rozhodnutiami ÚRSO

Horúcou témou na politickej úrovni boli vlani aj náklady na zemný plyn v roku 2023. Krízová regulácia a rozhodnutia o všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ), ktoré pre vybraných odberateľov vrátane domácností prijala vláda, spravili z cenových rozhodnutí ÚRSO formálnu záležitosť. S výnimkou cien za distribúciu a tranzit, ktoré sa aj v prípade domácností uplatnia na základe rozhodnutia úradu. No dodávatelia sú povinní implementovať cenníky za dodávku v zmysle opatrení kabinetu, ktoré majú prednosť výsledkom cenových konaní ÚRSO. Aj preto celková koncová cena za dodávku plynu pre domácnosti na rok 2023 vzrastie o necelých 16%.

Čítajte ďalej:

  • Reálny vývoj na burze. Vplyv na regulované ceny zemného plynu pre rok 2023.
  • Cenové rozhodnutie pre SPP-distribúcia. Prečo po 3 rokoch zdražie distribúcia.
  • Ako sa (ne)menia regulované poplatky za tranzit plynu pre domácnosti. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať