Vláda zastropovala ceny elektriny a plynu pre vybraných odberateľov. Nariadila aj výšku taríf pri elektrine

16. 12. 2022

Vláda nariadila maximálne ceny elektriny a plynu pre zariadenia sociálnych služieb alebo nájomné byty. Zároveň pre domácnosti a vybraných zraniteľných odberateľov stanovila výšku jednotlivých taríf, ktoré vstupujú do koncovej ceny elektriny. Kompenzácie, ktoré sa budú vyplácať dodávateľom, prevádzkovateľom sústav či OKTE draho zasiahnu štátny rozpočet. 

Zdroj: Freepik

Zatiaľ čo domácnosti majú mať v čase energetickej krízy zabezpečené nízke ceny elektriny v budúcom roku vďaka memorandu so Slovenskými elektrárňami, nárast cien u ďalších vybraných odberateľov tlmí vláda nariadením, ktoré schválila vo štvrtok.

V súlade s tzv. krízovou reguláciou a rozhodnutiami o všeobecnom hospodárskom záujme, ktoré poslanci v primárnej legislatíve odobrili v predošlých dňoch, vláda stanovila maximálne ceny pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov a výšky ďalších regulovaných taríf, ktoré vstupujú do koncovej ceny elektriny.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) uviedol, že prijaté nariadenia vlády majú prednosť pred jeho cenovými rozhodnutiami, ktoré sú aktuálne v procese schvaľovania. „Tým by sa mal zásadne zmierniť dopad na odberateľov energií v budúcom roku,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris. Úrad zároveň zdôraznil, že rozdiel medzi maximálnou cenou stanovenou úradom a vládou stanovenou cenou je potrebné dotknutým regulovaným subjektom včas kompenzovať, aby sa zaistila udržateľnosť ich činností a plynulosť dodávok energií v nastávajúcom období.

Maximálne ceny za dodávku

Nariadené maximálne ceny elektriny a plynu sa vzťahujú na zariadenia sociálnych služieb, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, bytové domy s nájomnými bytmi a tiež vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, ktorí odoberajú elektrinu alebo plyn na výrobu tepla a ohrev teplej vody pre domácnosti (tzv. vybraní zraniteľní odberatelia).

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať