Slovensko môže mať skladovacie kapacity plynu aj pri Košiciach

24. 3. 2020

Investor plánuje v obci Kecerovce neďaleko Košíc vybudovať nový podzemný zásobník plynu, ktorý na tento účel predurčuje vhodný geologický profil.
Zdroj: Freepik

V súčasnosti má Slovensko dostatočné kapacity na uskladňovanie zemného plynu. Ak si zoberieme priemernú ročnú spotrebu zemného plynu v krajine, takmer dve tretiny z tohto objemu je možné vtlačiť do existujúcej infraštruktúry, ktorú prevádzkujú spoločnosti Nafta a Pozagas. Slovensko má navyše k dispozícii aj podzemný zásobník SPP Storage v Česku. 

Z hľadiska bezpečnosti dodávok môže byť každý ďalší plynový zásobník, zvlášť v regióne strednej Európy, prínosom a zároveň podnikateľskou príležitosťou. Vhodné geologické podmienky pre tento účel vo viacerých lokalitách Slovenska preto naďalej lákajú investorov.

Kvarteto plánovaných projektov

Zo všetkých pripravovaných projektov sa ani jeden nenachádza na Záhorí. Spoločnosť Nafta plánuje výstavbu podzemného zásobníka vo Veľkých Kapušanoch. Nachádzať sa má neďaleko kompresorovej stanice na mieste vyťaženého ložiska horľavého plynu. Projekt sa však nedostal do 4. zoznamu projektov spoločného záujmu (PCI), ktorý by mu otvoril dvere k priamym grantom z rozpočtu EÚ. 

Skladovanie plynu nemusí byť iba doménou tradičných hráčov. Nedávno sme informovali o tom, že súkromná spoločnosť SaveGas SR plánuje prebudovať nevyužívané ložisko Nižná blízko obce Veľké Kostoľany na nový zásobník. Majetkovo prepojená spoločnosť ENGAS má tiež dlhodobo v hľadáčiku výstavbu nového zásobníka v obci Golianovo v okolí mesta Nitra. 

Nové skladovacie kapacity zemného plynu by mohli vzniknúť aj pri Košiciach. Investorom je v oblasti energetiky relatívne málo známa Rudohorská investičná spoločnosť zo Spišskej Novej Vsi, ktorá sa okrem banského biznisu venuje prevažne obchodu s nehnuteľnosťami. 

Projekt rozdelený na tri etapy

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať