Skladovanie plynu láka nových investorov aj na Slovensku

27. 2. 2020

Súkromný investor chce oživiť vyše dvadsať rokov zabudnutý projekt. Dosiaľ nevyužívané ložisko Nižná neďaleko obce Veľké Kostoľany v Trnavskom kraji plánuje pretvoriť na nový podzemný zásobník plynu.

Zdroj: Freepik

Kapacity skladovania plynu na Slovensku by sa mohli v nasledujúcich rokoch rozšíriť. Za chystaným projektom však nestoja etablovaní hráči, ale súkromná spoločnosť SaveGas SR. Zámerom investora je uskladňovať plyn v prírodnej horninovej štruktúre Nižná, ktoré má na tento účel vhodné parametre. Ak by sa zámer podarilo zrealizovať, celková kapacita podzemného zásobníka sa odhaduje na 4182,5 miliónov metrov kubických plynu (m3).

V ložisku Nižná sa uskutočnilo ešte v 60. rokoch minulého storočia viacero prieskumných vrtov. Záujem o vybudovanie zásobníka mala po roku 1989 spoločnosť GS Slovakia z Nitry, ktorej boli v roku 1996 udelené práva na zásah do zemskej kôry v chránenej oblasti Veľkých Kostolian - súčasťou aktivít je hĺbenie vrtov, vtláčanie a uskladňovanie plynu do sústavy, ako aj jeho ťažba do sústavy. V roku 2012 tieto práva prešli na firmu ENGAS a nedávno sa ich držiteľom stala novozaložený subjekt SaveGas SR.

Centrálny areál zásobníka vrátane súvisiacich stavieb by sa rozprestieral na ploche vyše 1,65 hektára. V procese príprav sa vykonalo 3D seizmické meranie s cieľom prehodnotiť parametre na konverziu na podzemný zásobník. Spresnila sa napr. tektonická stavba a štruktúra ložiska bola rozdelená na tri časti.

Výstavba zásobníka by mala podľa zámeru, ktorý je v procese EIA, prebiehať v dvoch etapách. V rámci prvej etapy plánovanej v rokoch 2024 – 2026 sa pomocou sond overia parametre ložiskových celkov. V nadväznosti na to sa vykoná overovacia ťažba príslušného objemu plynu. Súčasťou druhej etapy, ktorá sa očakáva v rokoch 2024 - 2025, má byť výstavba a inštalácia technológie aj kompresorovej stanice.

Za spoločnosťami SaveGas SR a ENGAS stojí podnikateľ Ján Mojžiš. ENGAS sa dlhé roky zaoberá ťažbou plynu v ložisku v Ivanke pri Nitre. Vyťažený plyn je neštandardný s vysokým obsahom CO2, ktorý nie je vhodný na bežné použitie. Spoločnosť ho dlhodobo dodáva do kotolne, ktorá zabezpečuje vykurovanie v mestskej časti Chrenová v Nitre. Pri spaľovaní sa musí zmiešavať so štandardným plynom z distribúcie. 

ENGAS zároveň pripravuje výstavbu nového zásobníka v obci Golianovo v chránenom území Branč. Podzemná štruktúra by disponovala sezónnou uskladňovacou kapacitou 676,4 miliónov m3, ktorú by mal s neďalekou kompresorovou stanicou spoločnosti Eustream v Ivanke pri Nitre prepojiť plynovod.

Podzemné zásobníky na Slovensku

Skladovacie kapacity na Slovensku poskytujú spoločnosti Nafta a Pozagas. Zákazníkom je k dispozícii aj zásobník SPP Storage vo vlastníctve SPP Infrastructure v obci Dolní Bojanovice v Česku, ktorý je zatiaľ prepojený so slovenskou plynárenskou sústavou a slúži na vyvažovanie domácej distribučnej siete. Spoločnosť nedávno prijala finálne investičné rozhodnutie o prepojení s českou sieťou od roku 2022.

Celková skladovacia kapacita zemného plynu na území Slovenska predstavuje na 37647 GWh alebo 3,55 miliárd m3 plynu. Spolu so zásobníkom na Morave je to dokopy 43764 GWh alebo 4,12 miliárd m3.

Mohlo by vás zaujímať