Slovenské zásobníky sa pred zimou plnia rekordne rýchlo

27. 8. 2019

Domáce zásobníky hlásia na konci letných prázdnin naplnenosť na úrovni 90 %. Najväčší prevádzkovateľ podzemnej infraštruktúry spoločnosť Nafta zareagovala na rastúci dopyt po kapacitách zvýšením pevného pracovného objemu.

Zdroj: NAFTA a.s.

Na trhu s plynom vládne neistota kvôli končiacemu kontraktu o tranzite medzi Ruskom a Ukrajinou. Ten vyprší 31. decembra 2019 a napriek politickým vyhláseniam, že kríza sa opakovať nebude, je zložité prognózovať ďalší vývoj. Zvlášť v prípade dohody krajín, ktoré sú vo vojnovom stave. Aj preto záujem o skladovacie produkty v zimnej sezóne rastie v celej EÚ.

Do karát však obchodníkom hrajú aj nízke ceny zemného plynu na trhu, k čomu prispieva boj o podiel na trhu medzi USA a Ruskom, veľké objemy dodávok skvapalneného plynu do Európy a nižší dopyt po zemnom plyne v Ázii.

Na domácom trhu pôsobia spoločnosti Nafta a Pozagas, ktoré prevádzkujú plynové zásobníky na Záhorí. Celková kapacita infraštruktúry je 37.647 GWh, pričom maximálny denný pevný ťažobný výkon je cca 465 GWh, maximálny denný pevný vtlačný výkon zhruba 410 GWh. Pre potreby SR je k dispozícii aj zásobník SPP Storage, ktorý sa nachádza v ČR a má kapacitu 6117 GWh. Prepojený je zatiaľ na slovenskú plynárenskú sieť, čo by sa malo od roku 2022 zmeniť.

Plynové zásobníky na území SR sa počas leta plnia rekordným tempom. Trend potvrdzujú aj údaje Združenia Gas Infrastructure Europe, ktoré zverejňuje prevádzkové informácie svojich členov. Kým pred rokom (27. augusta 2018) bola naplnenosť zásobníkov iba polovičná, teraz dosahuje necelých 90 %. Nafta dokonca prednedávnom zvýšila svoje skladovacie kapacity.

Pevný pracovný objem zásobníka Nafty v závere júla 2019 skokovo narástol o takmer 16 % na hodnotu 35 600 GWh. „Spomínané navýšenie pevného pracovného objemu je dôsledkom najmä optimalizácie poduškového plynu a prevádzkového tlaku zásobníka,“ vysvetlila pre portál energoklub.sk Martina Štecová z komunikačného oddelenia Nafty.
Zdroj: Gas Infrastructure Europe

Ako zdôraznila, impulzom pre ďalší rozvoj zásobníka je hlavne trh a komerčné produkty, o ktoré majú zákazníci záujem. „Rozvoj zásobníka je neustály proces spojený s novými geologickými a technologickými poznatkami a s rozvojom trhu so zemným plynom.“

Európske skladovanie prechádza fázou konsolidácie

V súčasnosti je možné v Európe uskladniť 1,131 TWh, čo zodpovedá zhruba pätine ročnej spotreby. Skladovacie kapacity nepribúdajú, práve naopak. Kým v rokoch 2005 - 2010 tento segment rástol a predikcie spotreby mu priali, v dôsledku finančnej krízy a úsporných opatrení je momentálne vo fáze konsolidácie. „Pre prevádzkovateľov zásobníkov to znamená, že prišlo k poklesu najmä ceny krátkodobých skladovacích služieb a tlaku na konsolidáciu kapacít. Za posledné tri roky boli prijaté rozhodnutia o likvidácii skladovacích kapacít viacerých zásobníkov najmä vo Veľkej Británii, v Holandsku a Nemecku. Celková skladovacia kapacita v Európe tým klesla približne o 7 mld. m³ na úroveň mierne nad 100 mld. m³," uviedol pre časopis SLOVGAS Ladislav Barkoci, riaditeľ úseku obchodu a marketingu Nafta.

Zatvárajú sa najmä staré zásobníky, ktoré buď vyžadujú veľké investície alebo majú vysoké prevádzkové náklady. Tento trend  bude chvíľu pokračovať, určite však už nedôjde k veľkým úbytkom v rádoch desiatok miliárd kubických metrov,“ doplnil. 

Mohlo by vás zaujímať