Slovenská platforma pre obchodovanie s plynom môže vzniknúť do dvoch rokov

20. 5. 2019

Dočasný nástroj na vyvažovanie prepravnej siete na Slovensku by mohla v budúcnosti nahradiť samostatná obchodná platforma. O možnostiach jej vytvorenia v súčasnosti diskutuje slovenský prepravca plynu Eustream.

Zdroj: Freepik

V roku 2014 prijala Európska komisia sieťový predpis na vyvažovanie v prepravných sieťach. V nadväznosti na to spoločnosť Eustream zaviedla platformu na vyvažovanie trhu s plynom. Obchody sú na nej vykonávané vo forme aukcií. Ak v prepravnej sieti vznikne odchýlka, subjekt napríklad neodoberie plyn alebo naopak bude niekomu chýbať, rozdiel vyváži Eustream nákupom alebo predajom plynu. Deje sa tak vtedy, ak systémová odchýlka prekročí stanovenú hranicu 2000 MWh. V súčasnosti je na tejto platforme registrovaných celkom 21 subjektov. V roku 2018 na nej podľa dostupných údajov prebehlo 7 takýchto aukcií.

Vyvažovacia platforma v praxi vytvorila priestor pre rozvoj krátkodobého trhu s plynom na Slovensku. Predstavuje však iba dočasné opatrenie - jej prevádzka podlieha schváleniu regulátora, ktorého prepravca informuje o tom, ako sa obchodovanie na platforme vyvíja, resp. koľko účastníkov prejavilo záujem o aukcie. Okrem platformy na vyvažovanie využíva Eustream ešte jedno predbežné opatrenie: prechodný poplatok za odchýlku. Pri jeho stanovení sa využíva trhový index CEGHIX, ktorý sa uplatňuje vo vyvažovacej zóne Rakúska.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať