Škrt pre Eustream. Virtuálne spojenie trhov medzi ČR a Rakúskom nezaujalo

7. 11. 2019

Vízia plynovodu BACI spájajúceho po prvý raz Česko s Rakúskom je ekonomickým postrachom pre slovenského prepravcu Eustream. Alternatívou k fyzickému prepojeniu českej a rakúskej sústavy sa mal stať virtuálny projekt Trading Region Upgrade. Po ročnej pilotnej prevádzke sa operátori nedohodli na jeho pokračovaní.

Zdroj: Freepik

Projekt Trading Region Upgrade (TRU) vznikol s cieľom prepojiť plynárenský trh Česka a Rakúska bez potreby budovania novej infraštruktúry. Toto riešenie by ekonomicky viac vyhovovalo prevádzkovateľovi slovenskej prepravnej sústavy, Eustream, ktorý sa dlhodobo vyhraňuje voči chystanému plynovodu BACI. Ten by mal fyzicky prepojiť ČR s plynárenským uzlom v Baumgartene, čo by pre Eustream znamenalo ohrozenie príjmov z tranzitu.

Nezáujem trhu?

Ročná pilotná prevádzka virtuálneho projektu TRU sa začala vlani v júli. Priebežné výsledky boli hodnotené ako pozitívne a zdalo sa, že o záujem obchodníkov nie je núdza. K dohode napokon nedošlo. Dvojica prepravcov, rakúsky Gas Connect Austria a český NET4GAS sa nedohodli na pokračovaní služby a projekt TRU bol k 1. októbru 2019 pozastavený.  

To, či neúspech TRU pomôže oživiť plány na realizáciu plynovodu BACI ostáva nateraz nejasné. Z nového zoznamu projektov spoločného záujmu PCI, ktorý nedávno schválila Európska komisia, bol cezhraničný projekt vyškrtnutý. Súčasťou toho predchádzajúceho síce bol, ale s podmienkou, že jeho zaradenie v zozname závisí od výsledkov skúšobnej prevádzky TRU.

BACI stále žije

Česká strana s plynovodom BACI ale naďalej ráta. Projekt je súčasťou návrhu desaťročného plánu rozvoja plynárenskej prepravnej sústavy na roky 2020 – 2029. V prípade prijatia finálneho investičného rozhodnutia sa počíta so začiatkom prevádzky v roku 2024. Na českej strane by mal plynovod dĺžku 12 kilometrov, Rakúšania by museli postaviť 49 kilometrov. Cezhraničná kapacita by sa vďaka BACI zvýšila o minimálne 19 miliónov kubíkov denne. 

Eustream ostáva naďalej kritikom plynovodu BACI. Hlavným argumentom ostáva, že jeho vybudovanie nie je potrebné, keďže funkčné prepojenie už existuje, a síce cez slovenskú sieť. „Duplikuje už existujúcu infraštruktúru,“ povedal zástupca spoločnosti Peter Hlušek na konferencii ENERGOFÓRUM® 2019Ceny ponúkané v TRU boli podľa neho porovnateľné s cenami, ak by  BACI existoval. „Kapacita, ktorú sme vyčlenili na projekt TRU, nebola vybookovaná,“ komentoval záujem trhu o službu. „Preto považujeme projekt za zbytočný.“

Mohlo by vás zaujímať