Šéfka ÚJD: Povolenie je iba začiatok. Proces spúšťania tretieho bloku Mochoviec potrvá najmenej pol roka

13. 5. 2021

Tretí blok atómovej elektrárne v Mochovciach je pripravený na prechod do fázy fyzikálneho a energetického spúšťania, ktorá sa podľa šéfky štátneho jadrového dozoru Marty Žiakovej môže natiahnuť na šesť až deväť mesiacov. Až po jej úspešnom ukončení sa bude môcť začať s výrobou elektriny na komerčné účely.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Tretí blok Jadrovej elektrárne Mochovce je pripravený na začiatok procesu uvádzania do prevádzky. Vyplýva to z rozhodnutia Úradu jadrového dozoru (ÚJD). To znamená, že boli úspešne ukončené všetky predprevádzkové skúšky čiastkových technologických systémov, meraní a elektrického napájania. Po doručení rozhodnutia majú účastníci konania ďalších 15 dní na využitie opravných prostriedkov. „Ak nebude potrebné dať rozklad, rozhodnutie nadobudne účinnosť v priebehu dvoch týždňoch,“ uviedla Marta Žiaková, predsedníčka ÚJD. 

Takýto scenár je však málo pravdepodobný. Reálnejším sa vzhľadom k skúsenostiam z minulosti javí vyrovnávanie sa s pripomienkami environmentálnych organizácií, ktoré môže trvať niekoľko mesiacov. Až potom môže spoločnosť Slovenské elektrárne ako prevádzkovateľ bloku, ktorý bude mať inštalovaný výkon 471 MW, začať so zavážaním jadrového paliva.

Rakúski aktivisti z organizácie Global 2000 už avizujú, že sa voči rozhodnutiu ÚJD odvolajú.

Čo bude nasledovať

Proces spúšťania jadrového bloku sa rozdeľuje na fyzikálne a energetické spúšťanie. Obidve fázy majú viacero etáp, v ktorých musí byť vyhodnotená úspešnosť. Prechod do ďalšej etapy podlieha súhlasu ÚJD. Zavezením palivovej kazety do reaktora sa začína fyzikálne spúšťanie, ktoré by sa podľa Žiakovej mohlo stať realitou do štyroch týždňov od nadobudnutia účinnosti rozhodnutia ÚJD. „Treba si uvedomiť, že to je rozsiahla činnosť. V súčasnosti sú systémy v stave konzervácie a je potrebné zaplniť všetky okruhy pracovnými médiami. Treba to pripraviť v takom stave, aby sme si boli istí, že všetky systémy budú pracovať tak, ako je očakávané,“ uviedla predsedníčka ÚJD pre informačný portál energoklub.sk.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Počas fyzikálneho spúšťania sa reaktor po prvý raz spustí na minimálny kontrolovaný výkon. Na laboratórne nízkom výkone sa otestujú fyzikálne vlastnosti reaktora a postupne sa jeho výkon zvyšuje. „V okamihu, keď všetky testy prebehnú úspešne a budú splnené kritériá, úrad vyhodnotí, ako to vyzerá sumárne a vydá súhlas na prechod do energetického spúšťania.“

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať