Šéf regulácie SSD Vladislav Jurík: Distribučné poplatky v elektrine musia pokrývať oprávnené náklady

20. 1. 2021

V špecifickej kúrenárskej sadzbe pre domácnosti žijúce na strednom Slovensku sa od prvého apríla 2021 výrazne zvýšia distribučné poplatky za elektrinu. Úprava bola podľa Vladislava Juríka zo Stredoslovenskej distribučnej nevyhnutná, pretože doterajšie nastavenie cenníka za distribúciu nepokrývalo jej oprávnené náklady.

Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a.s.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) plánuje postupne optimalizovať tarifikáciu aj pri distribúcii elektriny. Z tohto procesu, ktorým by sa mohli zjednotiť aj regionálne rozdiely, by mali benefitovať odberatelia. Ešte predtým sa rozhodol ÚRSO vysporiadať s niekoľkými historickými deformáciami. V rámci cenových konaní pre rok 2021 došlo z iniciatívy distribútorov k úprave fixnej zložky tarify za distribúciu elektriny u domácností na strednom, ale aj východnom Slovensku, ktorí využívajú sadzby určené pre akumulačné vykurovanie.

V predmetných sadzbách dochádza k výraznému nárastu ceny sa distribúciu elektriny. Zmeny sa však budú uplatňovať pre dotknutých odberateľov od 1. apríla 2021. „Dávame odberateľom časový priestor reagovať na zmenu cien, kedy si môžu optimalizovať svoje náklady na elektrinu formou výmeny ističov, prípadne zvážením prestupu do iných výhodnejších taríf. Rozhodli sme sa totiž historické deformácie cien elektriny odstraňovať postupne a citlivo,“ zdôvodnil zámer predseda ÚRSO Andrej Juris.

V prípade Stredoslovenskej distribučnej (SSD) ide o sadzbu D5, ktorú využívajú prevažne odberatelia s akumulačným vykurovaním. Podľa štatistík spoločnosti sa aktuálne jedná o menej ako 4 tisíc odberných miest. „Pôvodné nastavenie distribučných cien platných pre rok 2020 nepokrývalo oprávnené náklady SSD, čo bolo v rozpore s nariadením EÚ 2019/943. Inak povedané, ostatné domácnosti krížovo dotovali nízke distribučné ceny v tejto sadzbe. Preto museli byť tieto ceny upravené,“ poznamenal pre informačný portál energoklub.sk Vladislav Jurík, ktorý je riaditeľom sekcie regulácie v spoločnosti SSD.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať