Samosprávy sa o dotované nabíjačky netrhali. Štát chce upraviť podmienky

7. 2. 2020

Možnosti pomalého nabíjania pre elektrické autá na Slovensku sa výrazne rozšíria. Výsledky prvého kola štátnych dotácií na výstavbu nabíjacej infraštruktúry napriek tomu vyvolávajú otázky, napríklad o efektívnosti vynaložených prostriedkoch z verejných zdrojov. Rezort hospodárstva pred pokračovaním programu avizuje viacero zmien. 

Zdroj: Freepik

Štátny program pre podporu výstavby nabíjacích staníc pre elektromobily samosprávy príliš nezaujal. Ministerstvo hospodárstva SR zverejnilo vyhodnotenie prvého kola výzvy až po štyroch mesiacoch od zastavenia podávania žiadostí. Hoci katastrofické scenáre sa nakoniec nenaplnili, schéma výrazne zaostala za očakávaniami. Z vyčleneného rozpočtu pol milióna eur sa vyčerpalo len 70 %.

Výsledkom je, že štát podporí výstavbu verejných staníc s technológiou nabíjania striedavým prúdom (AC) a výstupným výkonom 2x11 kW v 72 obciach a mestách. Keďže jednou z podmienok pilotného kola bolo, že nabíjačka musí mať dva konektory, suma sumárum tak získajú motoristi 144 nových verejne prístupných nabíjacích bodov.

Treba ešte doplniť, že v súčasnosti komisia rezortu hospodárstva ešte stále posudzuje štyri ďalšie žiadosti. Počet nabíjacích miest by sa preto teoreticky mohol zvýšiť o ďalších osem.

Kam smerovali dotácie?

Podporu najviac využili obce a mestá v Prešovskom, Nitrianskom a Košickom kraji. V Bratislavskom kraji, ktorý má najhustejšiu sieť nabíjacích staníc, pribudnú dve nabíjačky - v okrese Malacky. Hoci z prostredia biznisu sa dlhodobo ozýva, že Slovensko potrebuje podporiť najmä mestské nabíjanie, väčšina peňazí poputuje skôr do menej osídlených oblastí. Príspevok štátu využilo 45 obcí a len 27 miest.

V niektorých mestách, ktoré získali novú dotáciu od MH SR už skúsenosti s verejnou stanicou pre elektromobily majú (pozri mapa SEVA). Príkladom môžu byť Malacky, kde ju pri nákupnom centre vybudovala spoločnosť Greenway alebo Trebišov, v ktorom už dnes mestskí policajti využívajú nabíjaciu stanicu od Slovenských elektrární.

Novou nabíjačkou sa budú môcť už čoskoro popýšiť aj v obciach Slovenské Ďarmoty, Ipeľské Predmostie, Dedina Mládeže, Rudňany alebo Bžany, ktorá leží na brehu Domaše.

Mapa podporených miest a obcí ukazuje, že nabíjačky so štátnou dotáciou sa často vybudujú len pár kilometrov od seba. Na Záhorí budú môcť motoristi po novom nabíjať v susedných obciach Sekule aj Borský Svätý Mikuláš. V okolí Nitry, kde už dnes funguje päť nabíjačiek pribudne ďalších sedem staníc. Majitelia elektromobilov tiež budú mať popri súčasných dvoch nabíjačkách Poprade možnosť nabiť si auto aj vo Svite či susednej obci Batizovce.

Vďaka dotácii z ministerstva by už nemalo byť problém zájsť si s elektromobilom až na krajný severovýchod Slovenska, keďže v okolí Medzilaboriec sa vybudujú až tri stanice, a to v dedinkách Výrava, Kalinov a Habura. Približne kilometer od seba tiež budú stanice v obciach Tušice a Tušická Nová Ves, ktoré tiež získali dotáciu z MH SR.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať