Regulačná rada bude kompletná. Sulík navrhol dvoch kandidátov

17. 3. 2021

Minister hospodárstva Richard Sulík navrhuje dvojicu kandidátov na posledné neobsadené miesto člena Regulačnej rady pri ÚRSO. Prezidentka Zuzana Čaputová si bude môcť vybrať medzi Jánom Vančom a Andrejom Ochotnickým.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Regulačná rada je kontrolný a odvolací orgán Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). V plnej zostave pozostáva zo šiestich členov, z ktorých prvú polovicu vyberá Národná rada SR a druhú navrhuje vládny kabinet. Funkčné obdobie členov rady je šesť rokov. Do funkcie ich podľa zákona menuje prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá ich zároveň odvoláva. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vlani v auguste vymenovala do funkcie člena Regulačnej rady Miroslava Dudláka, ktorého zvolil parlament. Odvtedy zostávalo jedno neobsadené miesto pre kandidáta vlády. Minister hospodárstva Richard Sulík predložil na dnešné rokovanie kabinetu, ktoré malo byť jeho posledným v pozícii ministra vlády v jej súčasnej podobe, návrh dvojice kandidátov na členov Rady. Sú nimi Ján Vančo a Andrej Ochotnický. 

Rovnaké personálne nominácie predložilo Ministerstvo hospodárstva SR na rokovanie vlády už v závere minulého roka, konkrétne 16. decembra 2020. Návrh bol však napokon stiahnutý. 

Kto sú navrhovaní kandidáti?

Andrej Ochotnický bol v rokoch 2012 až 2017 členom dozornej rady firmy ZSE Energia. V minulosti pôsobil aj vo finančnom sektore. Venuje sa podnikateľskej činnosti v realitnom, stavebnom biznise a energetike. Jedna z jeho firiem, 2HYDRO s.r.o., ktorej je konateľom, má v pláne postaviť dve malé vodné elektrárne na Ipli s inštalovaným výkonom 2x75 kW. Ďalšia jeho spoločnosť, 24h oil s.r.o., prevádzkuje samoobslužnú čerpaciu stanicu pohonných hmôt v Bratislave. V minulosti bol šéfom predstavenstva spoločnosti Eco Power a.s. (dnes v likvidácii), ktorá postavila kogeneračnú jednotku s inštalovaným výkonom 5 MW na spaľovanie zemného plynu. Projekt bol odpredaný strategickému investorovi. 

Skúsenosti v energetike má aj Ján Vančo. Druhý kandidát vlastní a je konateľom spoločnosť LIVA, s.r.o., ktorá sa zaoberá dodávkou energetických zariadení a tvorbou návrhov na riešenie úspor v energetike. Vančo v minulosti podnikal v oblasti medzinárodnej dopravy a logistiky.

V súčasnosti funguje Regulačná rada v päťčlennej zostave. Predsedá jej Ján Ďuriš a podpredsedom je Milan Krajčovič. Členmi sú Juraj Doležal, Sylvia Beňová a Miroslav Dudlák. 

Mohlo by vás zaujímať