Prvá aukcia záruk pôvodu elektriny na Slovensku prebehla úspešne

9. 11. 2020

Spoločnosť OKTE zrealizovala historicky prvú aukciu záruk pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov a vysoko účinnej kogenerácie na Slovensku. Do aukcie vstúpili záruky v celkovom množstve vyše 708 GWh zo solárnych a vodných zdrojov, pričom na elektronickej platforme sa zobchodovalo takmer 343 GWh.

Zdroj: Freepik

Systém záruk pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET zastrešuje od začiatku prebiehajúceho roka spoločnosť OKTE. Do kompetencie organizátora krátkodobého trhu s elektrinou prešlo nielen elektronické vydávanie, ale aj manažovanie prevodov záruk v štandardoch, ktoré upravuje Asociácia vydavateľských orgánov (AIB). Na plecia OKTE pripadlo aj organizovanie aukcií pre nevyužité záruky, ktoré pre záujemcov umiestňuje na obchodnú platformu XMtrade®/ZPE.

Historicky prvá aukcia sa konala vo štvrtok 5. novembra 2020 v čase od 9:00 do 13:00. Hoci pôvodne sa premiéra očakávala už na prelome prvého a druhého kvartálu tohto roku, do hry vstúpila kríza spôsobená šírením koronavírusu. Pandémia však už termín preloženej aukcie neovplyvnila a Slovensko sa stalo vôbec prvou z krajín V4, kde prebehla aukcia záruk pôvodu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať