Programové vyhlásenie vlády: Aké plány má v energetike?

20. 4. 2020

Deregulácia cien energií, nezávislé fungovanie ÚRSO, uvoľnenie teplárenského nevoľníctva alebo podpora nízkouhlíkového hospodárstva a OZE. Pozreli sme sa, aké priority si stanovila vláda vo svojom programovom vyhlásení.  

Zdroj: Freepik

Vláda premiéra Igora Matoviča v nedeľu (19. apríla) schválila svoje programové vyhlásenie (PVV), ktoré budú mať dnes na stole poslanci NR SR. Vo vyše 120 stranovom dokumente nechýba ani energetika. Kabinet sa chce sústrediť na zvýšenie konkurencie na trhu s energiami a hľadať rozpočtovo menej náročné nástroje podpory obnoviteľných zdrojov energie. „Bude tiež hľadať riešenia na zníženie koncovej ceny elektriny, predovšetkým na zníženie výdavkov vynakladaných na podporu obnoviteľných zdrojov, vysoko účinnej kombinovanej výroby a domáceho uhlia,” uvádza sa v dokumente.

Bez konkrétnejších detailov sa v programovom vyhlásení hovorí o riešeniach, ktoré majú viesť k férovým a transparentným trhovým pravidlám a cenám energií. Vláda chce zároveň zabezpečiť nezávislé a odborné fungovanie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a Regulačnej rady. „Zvýšením transparentnosti a zapojením verejnosti do tvorby trhových pravidiel a cenotvorby docieli Vláda SR vyššiu mieru spoločenskej zodpovednosti podnikov a zlepšenie konkurencie na trhoch s energiami,” konštatuje sa v PVV.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať