Pripravte sa na posledné tohtoročné kolo Zelenej domácnostiam

13. 8. 2018

Slováci budú mať poslednú šancu požiadať o poukážku na inštaláciu slnečných kolektorov, tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu. Vo štvrtok 23. augusta si môžu rozdeliť sumu 1,5 milióna eur.

Zdroj: Freepik

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) informovala, že posledné kolo pilotného projektu Zelená domácnostiam bude vyhlásené vo štvrtok  23. augusta 2018 o 15. hodine. Na inštalácie slnečných kolektorov, tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu v regiónoch mimo Bratislavského samosprávneho kraja bude k dispozícii 1,5 milióna eur.

Suma sa však ešte môže navýšiť, ak si dovtedy niekto neuplatní, resp. zruší skôr vydanú poukážku. V predposlednom kole, ktoré bolo otvorené 7. augusta a zamerané len na kotly na biomasu, nevyužili domácnosti celú finančnú alokáciu. Zvyšné peniaze sa tak presunuli do pripravovaného kola.

„Využiť chceme všetky prostriedky, ktoré budú k termínu kola voľné. Aktuálne majú domácnosti k dispozícii viac ako 3 000 poukážok v hodnote takmer 7 miliónov eur k zariadeniam, ktoré momentálne inštalujú. Ak niekto z nich vie, že vydanú poukážku nebude môcť uplatniť, mal by o jej zrušenie požiadať ešte pred otvorením posledného kola,“ zdôraznil Stanislav Jurikovič zo SIEA.

Agentúra apeluje na to, že ide o poslednú šancu získať prostriedky v tomto pilotnom projekte a o poukážku by preto mali žiadať len tie domácnosti, ktoré sú pripravené zabezpečiť si inštaláciu do troch mesiacov od vydania, teda pred koncom novembra 2018.

Aktuálne SIEA pripravuje pokračovanie projektu Zelená domácnostiam tak, aby mohli byť poukážky vydávané od roku 2019. Zámer nového projektu s celkovým rozpočtom 48 miliónov eur bol už schválený. Očakáva sa, že do roku 2023 by sa mohli podporiť inštalácie v ďalších asi 25 tisícoch domácností.

Dôjde však k úprave niektorých pravidiel. Nemali by sa už viac uprednostňovať drahšie zariadenia s akumuláciou, príspevok na jednotku výkonu má byť nižší a rýchlejšiemu čerpaniu napomôže zásobník projektov. Viac o chystaných zmenách sa dočítate v našom staršom článku.

Mohlo by vás zaujímať