Viac plynu z Azerbajdžanu. Projekt prepravcov naberá reálne kontúry

25. 4. 2023

Do EÚ by mohlo pri minimálnych úpravách existujúcej infraštruktúry prúdiť už v krátkodobom horizonte 5 mld. kubíkov plynu z Azerbajdžanu cez Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. Iniciatívu štvorice plynárenských prepravcov vrátane slovenského Eustreamu podporil aj minister hospodárstva Karel Hirman.  

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR

Slovensko spoločne s Bulharskom, Rumunskom a Maďarskom sa dohodli na posilnení prepravy plynu s Azerbajdžanom. Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman dnes v bulharskej Sofii podporil podpisom memoranda spoločnú iniciatívu štvorice prepravcov, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ, Eustream a azerbajdžanskej firmy SOCAR.

„Chcel by som vyjadriť plnú podporu Ministerstva hospodárstva SR iniciatíve našich prevádzkovateľov prepravných sústav uskutočniť nový koridor z Azerbajdžanu do strednej a východnej Európy. Má potenciál významne prispieť k zvýšeniu bezpečnosti dodávok plynu v regióne, a tým aj v celej EÚ," zdôraznil Karel Hirman, podľa ktorého by tento projekt mala podporiť EÚ politicky aj finančne. Projekt by mohol pomôcť zvýšiť aj likviditu na trhu v EÚ.

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR

Cieľom projektu plynárenských prepravcov "Solidarity Ring" je zvýšiť bezpečnosť dodávok zemného plynu pre EÚ, zvlášť pre región strednej a juhovýchodnej Európy. „Plyn prepravovaný z Azerbajdžanu na Slovensko by sa mohol ďalej dostať do ktorejkoľvek krajiny v rámci EÚ, keďže Eustream má robustné kapacity smerom na všetky susedné trhy, vrátane Ukrajiny,“ skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Eustream Rastislav Ňukovič. 

Okrem Karla Hirmana podpísali memorandum minister energetiky Bulharska Rossen Hristov, minister energetiky Rumunska Virgil-Daniel Popescu, minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szijjártó aj minister energetiky Azerbajdžanu Parviz Shahbazov.

Milan Sedláček z Eustream: Z iniciatívy budú benefitovať primárne krajiny Balkánu

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať