Plynovod s Maďarskom prepravuje rekordné objemy

23. 8. 2019

V týchto dňoch prúdi zo Slovenska do Maďarska najviac kubíkov zemného plynu od spustenie prepojenia v roku 2015. Jeho prepravná kapacita je využitá takmer na maximum kvôli výpadku na rakúsko-maďarskom plynovode. 

Zdroj: Freepik

Slovensko-maďarský plynovod ožil. Údaje slovenského prepravcu, spoločnosti Eustream, ukazujú, že inokedy prázdne potrubie, vykazuje v letných týždňoch nevídanú aktivitu. V pondelok (19. augusta) nominácie obchodníkov skokovo narástli z necelých 2,7 na viac než 7 miliónov metrov kubických (m3) plynu denne a odvtedy zaznamenávajú mierny rast. Na piatok (23. augusta) si obchodníci objednali viac než 9,7 miliónov m3. Technická prepravná kapacita potrubia s Maďarskom by tak mala byť využitá na rekordných takmer 80 percent. 

Dôvodom je plánovaná technická odstávka. V súčasnosti neprúdi medzi Maďarskom a Rakúskom žiaden plyn kvôli výpadku v prepravnej sústave. Dáta Združenia európskych prepravcov plynu (ENTSOG) dokazujú, že od pondelka (19. augusta) poklesol fyzický tok v prepojovacom bode Mosonmagyaróvár na nulovú úroveň. Tento stav by mal potrvať do 29. augusta 2019.

V súčasnosti je prepravná kapacita zo Slovenska do Maďarska 12,2 miliónov m3 plynu denne. V smere z Maďarska na Slovensko je aktuálne k dispozícii 4,9 miliónov m3 denne, ale iba na prerušiteľnej báze. Nedávno sme informovali, že technické vylepšenia na maďarskej strane umožnia od 1. októbra 2019 dostupnosť pevnej prepravnej kapacity aj z Maďarska do SR. 

Rozvojové plány prepravcov rátajú s tým, že kapacita potrubia v oboch smeroch dosiahne 14,4 milióna m3 plynu denne. Potvrdil to aj Tomáš Matula z Eustream na konferencii TRH S PLYNOM 2019. Investičný projekt navýšenia pevnej výstupnej a vstupnej kapacity na prepojovacom bode vo Veľkých Zlievcach je súčasťou desaťročného plánu rozvoja prepravnej siete.

Mohlo by vás zaujímať