Plynovodné prepojenie s Maďarskom čaká technický upgrade

16. 7. 2019

Od jesene bude pevná prepravná kapacita premiérovo dostupná už aj v smere z Maďarska na Slovensko. 

Zdroj: Freepik

Slovensko-maďarskému plynovodu sa blýska na lepšie časy. Hoci od svojho spustenia v roku 2015 je potrubie väčšinou nevyužité, v budúcnosti by sa to malo zmeniť. Zvýšenie komfortu pre obchodníkov má priniesť plánovaný technický upgrade. Maďarský prevádzkovateľ Magyar Gáz Tranzit (MGT) nedávno oznámil, že prijal konečné investičné rozhodnutie a od 1. októbra 2019 bude pevná prepravná kapacita dostupná aj v smere z Maďarska na Slovensko.

Pevná prepravná kapacita v praxi znamená, že prevádzkovateľ ponúkanú kapacitu zmluvne zaručuje. V súčasnosti je pre obchodníkov v smere z Maďarska na Slovensku dostupných 4,9 milióna metrov kubických (m3) zemného plynu denne iba na prerušiteľnej báze. Po zmene, ktorú prinesú technické vylepšenia, sa z nej stane kapacita pevná. Spoločnosť MGT ich plánuje zrealizovať počas plánovanej údržby, výhľadovo od 2. do 8. septembra 2019.

Tomáš Matula zo spoločnosti Eustream na konferencii TRH S PLYNOM 2019 potvrdil, že slovenský a maďarský prepravcovia plánujú do roku 2022 rozšírenie kapacity plynovodu. Pevná prepravná kapacita v smere zo Slovenska do Maďarska by mala vzrásť zo súčasných 12,2 na konečných 14,4 milióna m3 denne. „Ten plynovod by mal mať vo finále v roku 2022 v obidvoch smeroch kapacitu 14,4 milióna metrov kubických denne,“ uviedol na konferencii vedúci systémového plánovania a strategických projektov spoločnosti Eustream.

Investičný projekt navýšenia pevnej výstupnej a pevnej vstupnej prepravnej kapacity na prepojovacom bode Veľké Zlievce je súčasťou desaťročného plánu rozvoja prepravnej siete. 

Už len samotná existencia plynovodu prispela v roku 2015 k cenovej konvergencii v Maďarsku. „Ceny zemného plynu v Maďarsku poklesli až o 15 %,“ spresnil Ján Klepáč, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ). Jeho slová potvrdzuje aj analýza inštitútu REKK. Podľa niektorých išlo dokonca o vyššie číslo. Člen predstavenstva Eustream Mirek Topolánek v roku 2017 na konferencii Eurogas v Bratislave povedal, že ceny plynu v Maďarsku po spustení potrubia poklesli až o štvrtinu.

Záujem trhu rastie. V pravidelnej aukcii ročných kapacít, ktorá sa uskutočnila v začiatkom júla, si účastníci trhu rezervovali v smere zo Slovenska do Maďarska plyn v objeme viac než 2,7 miliardy m3 ročne. V menších objemoch boli kapacity rezervované aj na ďalšie obdobie.

Plynovodné prepojenie spája vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na území Slovenska a maďarskou obcou Vecsés. Dĺžka potrubia je 113 kilometrov, z toho iba 19 km je na slovenskom strane. Jeho výstavba si vyžiadala investíciu v hodnote 160 miliónov eur, pričom náklady Eustreamu dosiahli 21 miliónov eur. Na projekt prispela aj Európska komisia. 

Mohlo by vás zaujímať