Eustream otestuje výrobu zeleného vodíka vo Veľkých Kapušanoch

26. 5. 2021

Na kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch rozbieha spoločnosť Eustream projekt na výrobu zeleného vodíka, ktorý sa využije na pohon turbín kompresorov.

Zdroj: EPH

Na najväčšej európskej kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch plánuje spoločnosť Eustream premiérovo vyrábať zelený vodík. Elektrinu potrebnú na prevádzku elektrolyzéra bude dodávať fotovoltická inštalácia. „Vyrobený zelený vodík plánujeme používať ako plyn na pohon turbín kompresorov. Chceme tak prispieť k dekarbonizácii medzinárodnej prepravy a urobiť tým dôležitý krok v našom pláne byť stopercentne pripravený na budúcu prepravu obnoviteľných a nízkouhlíkových plynov. Okrem podpory dekarbonizačných cieľov ide aj o ďalší technologický a strategický rozvoj kompresorovej stanice na východe Slovenska,“ uviedol generálny riaditeľ slovenského prepravcu plynu Rastislav Ňukovič.

O detailoch projektu, ale aj progrese vo výstavbe slovensko-poľského plynovodu informovalo vedenie Eustream členov parlamentného hospodárskeho výboru počas návštevy vo Veľkých Kapušanoch. Tamojšia kompresorová stanica je vstupnou bránou plynu do Európy.

Vodíkové plány vo Veľkých Kapušanoch má aj Nafta

Integrácia vodíka do plynárenskej siete nie je aktuálna téma iba v kontexte tranzitu, ale naprieč celým sektorom. Spoločnosť Nafta má vo Veľkých Kapušanoch v pláne vybudovať podzemný zásobník plynu na mieste vyťaženého ložiska horľavého plynu Ptrukša v tesnej blízkosti kompresorovej stanice. Projektovaný bude tak, aby v ňom bolo možné skladovať energiu vo forme vodíka v zmesi so zemným plynom s koncentráciou vodíka do 10 %.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať