Opozičný poslanec čaká ďalší sklz Mochoviec, podáva trestné oznámenie

17. 12. 2019

Liberáli varujú, že nové mochovecké bloky sa môžu stať nášľapnou mínou. Podľa poslanca Karol Galeka na stavenisku údajne dochádza k  nedodržiavaniu bezpečnostných štandardov a kamuflovaniu nedostatkov. Na základe zistení, ktorými disponuje, podáva trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Poslanec Karol Galek z opozičnej strany Sloboda a solidarita na základe zistení Úradu jadrového dozoru z horúcej hydroskúšky a približne 14 500 zaevidovaných nedostatkov, ku ktorým môžu v ďalšom procese pribudnúť ďalšie, očakáva ďalší sklz v harmonograme dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Na odstránenie chýb bude podľa neho treba 6 až 8 mesiacov.

Spoločnosť Slovenské elektrárne deklarovala, že 3. blok by mohol byť pripravený na zavážania paliva už v apríli budúceho roka. Podľa Galeka to však bude až v decembri 2020. Taktiež spustenie 4. bloku Mochoviec rok po 3. bloku označil za iluzórne. Na tlačovej besede dnes zároveň novinárom pripomenul vysoké úverové zadlženie spoločnosti a kompletne založený majetok Slovenských elektrární.

Poslanec SaS tiež upozornil na anonymný list, ktorý máme k dispozícii a opisuje podozrivé vyhodnocovanie zistení nedostatkov v oblasti bezpečnosti zariadení a procesov dostavby. Na jeho základe dnes podáva trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru, aby preverila popísané podozrenia.

Zdroj: sféra, a.s.

O stanovisko sme požiadali aj Slovenské elektrárne. „Anonymné podania nekomentujeme, ale zaoberáme sa všetkými zisteniami, bez ohľadu na ich zdroj. Robíme všetko preto, aby sme palivo do reaktora zavážali už v priebehu apríla budúceho roka, ak nadobudnú právoplatnosť príslušné rozhodnutia Úradu jadrového dozoru SR,“ uviedol pre informačný portál energoklub.sk Miroslav Šarišský.

Fatálne zlyhania káblových systémov?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať