Omeškané platby za energie? Koronavírus je rizikom pre odberateľov aj dodávateľov

19. 3. 2020

Mnohí odberatelia energií sa kvôli epidémii koronavírusu môžu z objektívnych príčin ocitnúť v platobnej neschopnosti. SPP umožní domácnostiam odklad zálohových platieb za dodávku elektriny a plynu o 3 mesiace. Konkurencia zatiaľ situáciu analyzuje a sľubuje individuálny prístup. V dôsledku krízy sú totiž ohrození aj samotní dodávatelia, ktorí musia tiež plniť svoje záväzky a povinnosti.

Zdroj: Freepik

Epidémia koronavírusu je v mnohých ohľadoch bezprecedentným extrémom. Reštriktívne opatrenia vlády, ktoré majú zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu ochorenia, za pochodu menia slovenskú ekonomiku. V dôsledku paralyzovaného hospodárstva sa viaceré podniky dostali do finančných problémov a živnostníci prakticky zo dňa na deň stratili príjmy. V tejto chvíli je predčasné hovoriť o dopadoch krízy, ale už teraz je jasné, že sa im nevyhne ani energetický biznis. V bezprostrednej budúcnosti je ohrozená schopnosť odberateľov načas hradiť faktúry za dodávku energií, hoci za normálnych okolností je ich platobná disciplína vysoká.

Ide pritom o jeden z hlavných ukazovateľov tzv. energetickej chudoby. Hoci ide o dlho známu problematiku, predložená koncepcia ÚRSO aj nedávna diskusia platformy ENERGOKLUB® potvrdili, že efektívne nástroje sú v nedohľadne. Žiaľ, aktuálna situácia v dôsledku šírenia nového koronavírusu vyzdvihuje riziká a akútnosť tohto problému.

Štátna firma ohlásila prvé kroky

Na nové okolnosti na trhu zareagoval ako prvý Slovenský plynárenský priemysel (SPP). „Uvedomujeme si, že niektorí zákazníci sa v dôsledku súčasnej krízy môžu ocitnúť v ťažkej situácii, a preto sme sa rozhodli umožniť domácnostiam, ktoré nás o to požiadajú, o odklad splatnosti zálohových platieb za dodávku plynu a elektriny až o 3 mesiace,“ uviedol pre portál energoklub.sk hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta.

Podobný postup zvolil napríklad aj najväčší dodávateľ energií v Česku. Štátna spoločnosť ČEZ v odôvodnených prípadoch poskytne zákazníkom odklad zálohových platieb o 3 mesiace a zároveň dočasne prestane odpájať odberateľov elektriny a plynu, ktorí kvôli epidémii nedodržia lehoty pre splatnosť svojich faktúr.

Zároveň už český energetický regulátor ERÚ vyzval dodávateľov energií k zhovievavosti k spotrebiteľom. ÚRSO zatiaľ takýto apel nevydal.

Zákazníci SPP z radov domácností môžu v prípade nedoplatku využiť taktiež splátkový kalendár. „SPP v prípade potreby zároveň umožní dotknutým domácnostiam požiadať o splátkový kalendár až na dobu 6-tich mesiacov v prípade úhrady nedoplatku za dodávku energií z vyúčtovacej faktúry,“ povedal pre portál energoklub.sk Šebesta. Avšak ak sa domácnosť ocitla kvôli epidémii vo finančných problémoch, musí sama požiadať o odklad zálohových platieb, resp. splátkový kalendár telefonicky alebo mailom.

V prípade SPP nemusí ísť o jediné opatrenie. Tradičný dodávateľ podľa Šebestu analyzuje aj ďalšie riešenia, ktoré by mohli zmierniť negatívny dopad súčasnej krízovej situácie na zákazníkov. „O prípadných ďalších riešeniach budeme verejnosť priebežne informovať.“

Trojica veľkých dodávateľov posudzuje situáciu

Ostatní dodávatelia zatiaľ k podobnému kroku nepristúpili. „Západoslovenská energetika monitoruje situáciu týkajúcu sa zákazníkov, či už z radov domácností, alebo podnikateľov,“ uviedla pre portál energoklub.sk hovorkyňa Michaela Dobošová, podľa ktorej si spoločnosť uvedomuje, že vzhľadom na aktuálnu situáciu môže prísť k individuálnym problémom splácania zálohových platieb za elektrinu alebo plyn. „Zároveň však musíme sledovať situáciu aj na veľkoobchodných trhoch, kde máme záväzky vytvorené my. Preto aktuálny stav analyzujeme v širšom kontexte, a až následne, keď budeme mať všetky informácie zosúladené, môžeme reagovať na prípadné zákaznícke podnety.“

V prípade zhoršovania platobnej disciplíny očakáva ZSE spoločný postup zainteresovaných strán. „Priebežne sa koordinujeme aj s Ministerstvom hospodárstva SR a očakávame, že túto situáciu budeme riešiť v súčinnosti s vedením rezortu, keďže problém s platobnou neschopnosťou nevyrieši jeden dodávateľ, ale je potrebné prijať jednotný postup a systémové opatrenia,“ doplnila Dobošová.

Stredoslovenská energetika momentálne neuvažuje o možnosti odkladu zálohových platieb pre svojich odberateľov z dôvodu súčasnej krízy. „Samozrejme, v prípade, že budeme dostávať požiadavky na odklad zálohových platieb, budeme ku každej pristupovať individuálne,“ povedala pre portál energoklub.sk hovorkyňa spoločnosti a vedúca kancelárie predstavenstva Michaela Krivá.

Individuálny prístup deklaruje aj spoločnosť Východoslovenská energetika. „Zákazníkom štandardne umožňujeme dohodnúť odklad splatnosti a splátkové kalendáre, pričom každý prípad posudzujeme a vyhodnocujeme individuálne,“ doplnila pre energoklub.sk Katarína Šulíková, špecialistka komunikácie VSE.

Koronavírus ohrozuje aj podnikanie dodávateľov

Opatrnejšia politika dodávateľov s menším podielom na trhu je prirodzená. Epidémia, ktorá je stále iba na začiatku, je priamym ohrozením aj pre ich existenciu na prísne regulovanom trhu na Slovensku. Na základe legislatívy musia mať totiž uzavretú zmluvu s prevádzkovateľmi regionálnych distribučných sústav v elektrine a spoločnosťou SPP – distribúcia v prípade plynu, ako aj zmluvu o zúčtovaní odchýlok s firmou OKTE.

Podmienky zmlúv reguluje najmä vyhláška ÚRSO o pravidlách trhu a prevádzkové poriadky, ktoré podliehajú schváleniu úradom. Vo všetkých prípadoch sa vyžaduje, aby dodávateľ poskytol zmluvným partnerom peňažnú zábezpeku alebo bankovú záruku a súčasne, aby platil mesačné zálohové a vyúčtovacie faktúry v rozsahu dodávanej elektriny alebo plynu v plnom rozsahu, a to aj bez ohľadu na to, či obdrží od svojho koncového zákazníka platbu za dodané energie.

„Ak zlyhá platobná disciplína kritickej masy odberateľov elektriny a plynu, nie každý dodávateľ si bude môcť dovoliť platiť prirodzeným monopolom tarify, ktorých koncovými užívateľmi sú de facto títo samotní odberatelia, a to vrátane nemalých preddavkov,“ hodnotí jeden z možných scenárov právnická kancelária Capitol Legal Group. Hoci dodávateľ má v takomto prípade plné právo prerušiť koncovému odberateľovi dodávku elektriny a plynu, štát si musí podľa právnikov zodpovedať otázku, či je v jeho záujme, aby priemysel, domácnosti a iní odberatelia stratili prístup k energiám, na ktorých sú životne závislí, resp. umožní pre nezaplatené faktúry dodávateľom pristúpiť k plošnému odpájaniu zákazníkov.

Na strane druhej, ak si svoje záväzky prestane plniť dodávateľ, rovnako tak distribučné firmy alebo zúčtovateľ odchýlok môžu pristúpiť k odstúpeniu od zmlúv. „To však nie je všetko. S jednostranným ukončením týchto zmlúv spája zákon o energetike stratu spôsobilosti dodávateľa dodávať elektrinu alebo plyn, čo má za následok aktiváciu inštitútu dodávky poslednej inštancie, v rámci ktorej preberie zásobovanie odberateľov tzv. dodávateľ poslednej inštancie. Áno, zákazník bude mať aj naďalej zabezpečenú dodávku elektriny a plynu, ale pre už aj tak dosť nešťastného dodávateľa to bude znamenať, že jeho zmluvné vzťahy s dotknutými odberateľmi sa ex lege skončia,“ upozorňuje Capitol Legal Group.

„Výsledkom teda môže byť, celkom reálne, likvidácia nemalého počtu dodávateľov elektriny a plynu, či dokonca definitívna bodka za pracne budovaným sektorom alternatívnej dodávky elektriny a plynu. Alternatívnej voči sektoru tradičných dodávateľov, ktorí sú zhodou okolností sesterskými spoločnosťami distribučných spoločností a súčasne pôsobia aj ako dodávatelia poslednej inštancie.“

Iniciatívu by mohol prevziať na svoje plecia štát. ÚRSO napríklad stále neukončil novelizáciu vyhlášky o pravidlách trhu, ktorej pripomienkovanie započal vlani v decembri. V rámci nej by sa mohol priam expresne upraviť mechanizmus zálohových a vyúčtovacích platieb vo vzťahu dodávateľa s distribútorom tak, aby dodávateľ neznášal riziko platobnej neschopnosti koncových odberateľov výlučne sám. Možnosti ako riešiť túto situáciu existujú aj na strane vlády a parlamentu.

Páky hľadá aj ministerstvo hospodárstva

V rámci bezodkladne realizovateľných opatrení zameraných na pomoc ekonomike už minister hospodárstva ohlásil zámer dočasne financovať tarifu za prevádzkovanie systému (TPS) čiastočne zo štátneho rozpočtu, čím sa zníži cena elektriny. Úľava by sa mala týkať firiem aj občanov, teda domácností. Podľa schváleného materiálu MH SR by sa štátne financovanie nákladov na podporované technológie výroby malo týkať obdobia marec - december 2020. Navyše stále sa počíta s úľavou z platby TPS pre elektroenergeticky náročné podniky v súlade s otvorenou výzvou ministerstva a rozpočtom 40 miliónov eur.

„Ak sa nájdu stovky miliónov na zníženie koncovej ceny elektriny cez elimináciu TPS z koncovej ceny elektriny, na rad musia prísť aj riešenia chrániace súčasnú štruktúru trhu tak, aby niektorí jeho účastníci nestratili „všetko“ a iní „všetko“ nezískali. Bez týchto krokov možno dodávateľom odporučiť len rokovať a žiadať poskytnutie garancie, že distribučné spoločnosti a zúčtovateľ odchýlok nepristúpia k riešeniam, ktoré im dnes legislatíva umožňuje,“ uzatvárajú právnici Capitol Legal Group.

Okrem toho však MH SR vo svojich opatreniach navrhlo rokovať s dodávateľmi energií za účelom oslobodenia podnikateľov od platenia pokút za nedodržanie dohodnutého diagramu spotreby elektriny (tzv. objemový záväzok odberu). Nejde však o najvhodnejšie riešenie. Naopak, takéto opatrenie rádovo za desiatky miliónov eur by mohlo spôsobiť priam skolabovanie energetického trhu. Ak by totiž odchýlku znášali výlučne dodávatelia, ich finančná pozícia a stabilita sa môže výrazne narušiť. Zväz zamestnávateľov energetiky Slovenska preto skôr odporúča upraviť tvar odberového diagramu po vzájomnej dohode.

Mohlo by vás zaujímať