Jahnátek s Richterom sa dohodli. Koncepciu energetickej chudoby už má na stole vláda

4. 2. 2020

Regulačný úrad a rezort práce si vyjasnili nezrovnalosti. O návrhu koncepcie riešenia energetickej chudoby, ktorá je dlhé roky predmetom sporov a ťahaníc, by mala rokovať vláda. Z materiálu však napokon nevyplývajú žiadne úlohy a ide len o odporúčania.

Zdroj: sféra, a.s.

Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa podarilo dohodnúť na odstránení kľúčových rozporov v návrhu Koncepcie na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby, ktorej gestorom je regulátor. Materiál tak úrad koncom januára predložil na rokovanie vlády. Zároveň ho preklasifikoval na informatívny, a teda z neho nevyplývajú žiadne úlohy.

Šéf ÚRSO Ľubomír Jahnátek sa ešte koncom minulého roka na tlačovej konferencii posťažoval, že postoj rezortu práce bráni tomu, aby sa veci dali do pohybu. V rámci medzirezortného pripomienkovania predložilo MPSVR päť zásadných pripomienok, ale jadrom sporu mal byť najmä príspevok na energie ako nová zložka príspevku na bývanie. Ministerstvo vyčítalo regulačnému úradu, že príspevok na energie zadefinoval bez odbornej diskusie. Rezort pod vedením Jána Richtera argumentoval aj tým, že hoci pracuje na úprave príspevku na bývanie, k riešeniu pristupuje komplexne a nezameriava sa samostatne na energie.

Zdá sa, že kompromis sa napokon podarilo nájsť. „Obe strany sa zhodli, že navrhovaný príspevok na energie by mal byť vyplácaný dodávateľom energií, nie samotným poberateľom, aby sa tak zabránilo akémukoľvek zneužívaniu a neadresnosti týchto financií,“ spresnil pre informačný portál energoklub.sk hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Vyplácanie sa má vzťahovať len na vykurovacie obdobie. Vykurovacia sezóna sa podľa platnej vyhlášky MH SR začína 1. septembra a končí 31. mája.

ÚRSO a ministerstvo sa dohodli, že navrhovaná definícia energetickej chudoby sa zachová, ale v budúcom legislatívnom procese sa ešte môže špecifikovať. Návrh koncepcie zároveň dáva vláde voľnú ruku v zavedení sociálnej tarify. „MPSVR zároveň oceňuje, že návrh ako dve rovnocenné alternatívne riešenia predbežne ponúka formu príspevku, ale aj zníženia tarify,“ povedal pre portál energoklub.sk šéf tlačového oddelenia ministerstva Michal Stužka. Rezort podľa neho dlhodobo preferuje práve také opatrenia, ktoré nie sú priamym finančným transferom. „Dôvodom je ich vyššia adresnosť pomoci smerom k reálnym úhradám energií, a tým skutočné zlepšenie zabezpečenia dostupnosti energií pre týchto ľudí.“

Návrh novej koncepcie sa rodil ťažko. ÚRSO svoj návrh predložilo ešte v apríli 2019, následné pripomienkovanie a odstraňovanie rozporov (obzvlášť s MH SR a MPSVR) trvalo až do januára tohto roka. Podľa zákona má pritom regulátor predložiť a aktualizovať predmetnú koncepciu pred každým regulačným obdobím. To súčasné končí už v budúcom roku.

Úrad zdôraznil, že predložením nového návrhu koncepcie na riešenie energetickej chudoby sa jeho úloha skončila a na ťahu sú ostatní. „Keďže ÚRSO nemá zo zákona legislatívnu iniciatívu a nikde na svete túto problematiku nerieši prioritne národný regulátor, ďalšie prijatie koncepcie teraz závisí výlučne od Vlády SR a jednotlivých ministerstiev, ktoré jediné majú zákonné kompetencie a možnosť prijať potrebné legislatívne úpravy,“ uzavrel Igaz.

Odporúčania pre končiacu vládu

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať