Nový šéf Transpetrolu: Rušíme organizačnú zložku BSP na Slovensku

8. 9. 2020

Potenciál realizácie ropovodu vedúceho z Bratislavy do rakúskeho Schwechatu sa znížil na minimum. Nový generálny riaditeľ Transpetrolu Ján Horkovič oznámil rozhodnutie zrušiť organizačnú zložku spoločnosti BSP na Slovensku.

Zdroj: Freepik

Od polovice júna 2020 má Transpetrol nové vedenie. Generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva firmy sa stal Ján Horkovič, ktorý bol v minulosti členom Regulačnej rady pri ÚRSO. „Prijali sme viacero opatrení za účelom zlepšenia procesov v oblasti IT, obstarávania, investícií a opráv,“ povedal pre portál energoklub.sk. „Dva mesiace od môjho nástupu do funkcie sú príliš krátka doba na revolučné prevraty v tomto segmente. Mojím cieľom je, aby bola každá investícia do rozvoja spoločnosti účelná, efektívna a zároveň hospodárna.“

Štátnemu prepravcovi sa vlani darilo. Zisk v roku 2019 dosiahol takmer 4,8 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 18 %. O hospodárskom výsledku spoločnosti v zásade rozhoduje objem prepravenej ropy prostredníctvom slovenskej vetvy ropovodu Družba. Hlavným odberateľom Transpetrolu je dlhodobo bratislavská rafinéria Slovnaft. Časť ruskej ropy typu REBCO tečie aj do rafinérií v Česku, ktoré prevádzkuje skupina Unipetrol.

Transpetrol ale podľa názoru Horkoviča mohol v roku 2019 dosiahnuť aj vyššie zisky. „A to zavedením jednoduchých opatrení, ako je napríklad vyššia kontrola opráv, nákladovosti jednotlivých investičných akcií a zároveň aj prehodnotením ich potrieb. K takýmto krokom sme pristúpili okamžite po našom nástupe. Pozitívne odzrkadlenie týchto krokov už nastáva aj v dosiahnutí výrazných úspor,“ doplnil ďalej pre informačný portál energoklub.sk. 

Opatrný koniec BSP? Šéf Transpetrolu vysvetlil dôvody

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať