Ropovod do Schwechatu nebude. Na spoločný podnik SPP a ČEZ sa použijú peniaze z firmy JESS, hovorí Sulík

14. 12. 2020

Slovenský plynárenský priemysel ukončí rok 2020 so ziskom. Na financovanie firmy ESCO Slovensko sa použijú prostriedky zo spoločnosti JESS, ktorá vznikla s cieľom prípravy novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. V druhej časti rozhovoru s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom sme sa rozprávali aj o perspektíve vodíka na Slovensku a budúcom zdroji vykurovania na hornej Nitre. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Po vašom nástupe na ministerstvo došlo k výmene vedenia aj v spoločnosti Transpetrol. Nový šéf slovenského prepravcu Ján Horkovič nám prezradil, že sa zrušila organizačná zložka firmy BSP Pipeline na Slovensku, ktorá už v Bratislave nemá ani kanceláriu. Končí projekt ropovodu do Schwechatu definitívne?

Treba ho zrušiť. Ropovod z Bratislavy do Schwechatu nedáva žiadny zmysel a nie je v súlade so záujmami našej krajiny. Toto bolo skrátka pred desiatimi rokmi nešťastné rozhodnutie, ktoré sme teraz zastavili. Jedna vec je, že my by sme mohli dodávať ropu do Schwechatu, ale Rakúšania získavajú ropu primárne cez ropovodu Adria. Navyše aj u nich klesá spotreba ropy nástupom elektrických áut.

V prípad krízy a výpadku dodávok nám ropu nepošlú, pretože si ju nechajú pre vlastné potreby. Ropovod do Schwechatu nedáva zmysel ani ekonomicky, lebo by sme jeho výstavbu museli zaplatiť.

Z pohľadu bezpečnosti je našou dobrou zálohou napojenie ropovodu Družba na ropovod Adria v Maďarsku, kde bude strojnásobená kapacita na 5 miliónov ton ročne. Ak by bolo zle, ropovod s Maďarskom nám postačí. To je slovo do bitky a presne to, na čo sa v prípade potreby môžeme spoľahnúť. Navyše máme k dispozícii aj núdzové zásoby v zásobníkoch na viac než 90 dní.

Ešte z opozičnej pozície ste pomerne ostro kritizovali hospodárenie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Ako hodnotíte perspektívu štátneho obchodníka do budúcnosti?

Momentálne je tam naozaj schopný manažment. Tento rok ukončí spoločnosť SPP bez straty. Zisk bude síce iba malý, ale koniec koncov, táto firma tu primárne nie je na to, aby robila veľké zisky. Radšej nech majú nižšie ceny za dodávku energií, čo ocenia domácnosti, a zostanú bez straty. Korektne ale musím povedať, že niektoré opatrenia boli urobené už za minulej vlády.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

O spolupráci SPP a českej firmy ČEZ ESCO sa intenzívne hovorí už niekoľko rokov. Začiatkom roku 2021 by mal vzniknúť spoločný podnik na Slovensku. Ako vidíte jeho perspektívu?

SPP je obchodník s plynom a ČEZ ESCO na Slovensku ponúka garantované energetické služby a ďalšie sofistikované služby na trhu, ktorý sa tu vytvoril. SPP samozrejme vie prispieť ďalšími možnosťami, na domácom trhu má státisíce zákazníkov. Ja osobne tu vidíme dobrú synergiu.

Toto celé sa bude financovať z prostriedkov, ktoré ešte ostali v spoločnosti JESS, kam sa v minulosti nalial kopec peňazí, ktoré sa postupne „prejedajú“. Veľká časť z nich sa minula, ale zvyšok sa použije na investície do spoločného podniku SPP a ČEZ ESCO.

Ak spomínate JESS, vo firme pripravujúcej novú atómku v Jaslovských Bohuniciach rovnako došlo k personálnym zmenám. Už v nej napríklad nefiguruje Andrej Jahnátek, syn odvolaného šéfa ÚRSO. Čo bude s touto firmou ďalej? Dovolia podmienky na trhu postaviť novú atómku?

Toho času je to bezpredmetné. Do roku 2036 sa tam neurobí nič. Možno v ďalekej budúcnosti. Nezabúdajme, že JESS je spoločný podnik so spoločnosťou ČEZ, ktorá bude celú svoju energiu venovať výstavbe nového zdroja v Dukovanoch, ktorý chcú dokončiť do roku 2036. Teraz ide len o to, aby sme sa nepripravili o možnosti, neprepadla EIA a podobne. Ale v Bohuniciach sa neplánuje nič.

Navyše, v Československu nemáme toľko odborných kapacít, aby sme tých ľudí zvesili z vešiaka. Druhá vec je, že máme veľa roboty: musíme spustiť štvrtý blok elektrárne v Mochovciach a vysporiadať sa s najstarším reaktorom A1 v Jaslovských Bohuniciach. To bude trvať ďalších desať rokov.

Znamená to teda, že spoločnosť JESS bude formálne bude fungovať naďalej?

Áno, len peniaze zoberieme na niečo rozumnejšie, pretože teraz sa nám tam iba zbytočne sušia.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Zľava: Branislav Strýček (Slovenské elektrárne), Rastislav Januščák (Hornonitrianske bane) a Richard Sulík (MH SR). 

Aktuálnym problémom je vykurovanie hornej Nitry od roku 2024. Nedávne ste zorganizovali súboj koncepcií, kde boli predstavené projekty Slovenských elektrární a Hornonitrianskych baní, resp. Prievidzkého tepelného hospodárstva. Kedy očakávate, že padne rozhodnutie?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať