Na Slovensku sa budú vyrábať batérie pre českého výrobcu autobusov

27. 4. 2021

Na elektrifikácii dopravy v Európe sa bude podieľať aj spoločnosť Inobat Auto. S českým výrobcom autobusov SOR sa dohodla na dodávke batérií, ktoré budú vyvinuté presne podľa jeho požiadaviek. Aj na slovenských cestách by sa mohli objaviť prvé elektrické autobusy s týmto typom batérií už v roku 2023.

Zdroj: SOR

Firma InoBat Auto oznámila svoju prvú dohodu s komerčným partnerom. Batérie, ktoré budú mať v rodnom liste výskumno-výrobné centrum vo Voderadoch neďaleko Trnavy, bude dodávať pre českú spoločnosť SOR z portfólia EP Industries. SOR sa viac než 25 rokov zaoberá produkciou mestských a medzimestských autobusov, ktoré nájdeme aj vo vozových parkoch viacerých dopravných podnikov na Slovensku a v ďalších 11 európskych krajinách.

Podľa spoluzakladateľa a generálneho riaditeľa Inobat Auto je dohoda míľnikom pre elektrifikáciu dopravy nielen na Slovensku a Česka. „Pre európsky automobilový trh je to veľký úspech. Tešíme sa na spoluprácu so SOR – budeme partneri v celom procese, od dizajnu batérie až po finálnu dodávku, pričom pôjde o kompletný reťazec výskumu, vývoja a produkcie, a to všetko presne podľa potrieb nášho zákazníka,“ povedal Marián Boček.

Vývoj a produkcia batérií podľa zadania klienta

tomto roku sa začne s vývojom batérie, ktorá spĺňa potreby klienta. V roku 2022 dôjde k spusteniu pilotného testovania batérie na dvoch elektrobusoch. „Následne v roku 2023 počítame s plným nasadením našej batérie šitej na mieru pre SOR, pričom na slovenských a českých cestách by tieto batérie mali poháňať viac než 100 autobusov,“ doplnil Boček.

Inobat Auto ťaží zo strategického partnerstva s americkou spoločnosťou Wildcat Discovery Technologies. Pri výrobe batérií môže využiť umelú inteligenciu a špeciálnu platformu High-Throughput Processing. Patentovaná technológia umožňuje nájsť vhodné chemické zloženie batérie pre akékoľvek elektrické vozidlo v zmysle požiadaviek a špecifikácií cieľového zákazníka. Podľa tvrdenia Inobat Auto zároveň umožňuje rôzne chemické kompozície testovať mnohonásobne rýchlejšie a cenovo efektívnejšie než konkurencia.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať