Monopoly v úzkych? Náklady na nákup elektriny na krytie strát ohrozujú distribučky

23. 12. 2022

Strata pol miliardy eur a ohrozenie plánovaných investícií do rozvoja sústav. Trojica distribučných spoločností varuje, že ak nedôjde k úprave tarify za straty pri distribúcii elektriny alebo inej pomoci, prevádzkovanie sústav bude obmedzené len na nevyhnutné minimum. Ťažkosti má aj prevádzkovateľ prenosovej sústavy. Aké riešenie je pripravené?

Zdroj: Freepik

Prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav, spoločnosti Západoslovenská distribučná, Stredoslovenská distribučná a Východoslovenská distribučná, bijú na poplach kvôli rastúcim nákladom na obstaranie elektriny na krytie strát v distribučných sústavách. Cena za distribučné straty je jednou regulovaných zložiek koncovej ceny elektriny, ktorú v zmysle platnej legislatívy určuje nezávislý Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). 

Od vlaňajška musia distribučky nakupovať elektrinu na krytie strát na spotovom trhu. Hoci od roku 2023 táto povinnosť zaniká a na nákup komodity môžu využívať aj forwardové produkty, výsledkom extrémnej volatility a cenových skokov na spote v aktuálnom roku je exponenciálny nárast nákladov na krytie strát. Podľa súčasných pravidiel by distribučné spoločnosti mali od 1. januára 2023 platiť za elektrinu na krytie strát 361 EUR/MWh.

Toto číslo je výsledkom platnej vyhlášky ÚRSO, ktorá zohľadňuje priemer denných cien elektriny na pražskej burze PXE na rok 2023 za referenčné obdobie od 1. apríla do 30. septembra 2022. Výnos od užívateľov sústavy by tak ostal na úrovni 77 EUR/MWh. Distribučkám by bez adekvátnych kompenzácií vznikla ročná strata pol miliardy eur.

Vláda minulý týždeň využila inštitút krízovej regulácie a vydala nariadenie, na základe ktorého v roku 2023 dostáva tarifa za straty pri distribúcii pre domácnosti a ďalších vybraných zraniteľných odberateľov na úrovni tohtoročných rozhodnutí ÚRSO.

V septembri distribučky doručili ÚRSO návrhy na zmenu cien za prístup do sústavy aj samotnú distribúciu vrátane tarify za straty na rok 2023. Rozhodnutia zatiaľ neboli vydané.  

Ak by k úprave tarify nedošlo, podľa distribučných firiem by bola ohrozená bezpečnosť a spoľahlivosť prevádzkovania sústav. Operátori zároveň hovoria o tom, že by museli svoju činnosť obmedziť len na nevyhnuté aktivity za účelom odstránenia porúch. Vzniknúť môžu aj problémy v oblasti pripájania žiadateľov o pripojenie do sústavy (od odberateľov vrátane developerských projektov, výrobcov elektriny až po prevádzkovateľov zariadení na uskladňovanie elektriny), ohrozené sú aj plánované investície a projekty financované z EÚ.  

Čítajte ďalej:

  • Argumenty regionálnych distribučných spoločností
  • Stanovisko regulačného úradu a navrhované riešenie 
  • Nové regulačné obdobie a kde viazne nová vyhláška
  • SEPS - nárast nákladov na krytie strát pri prenose 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať