Ministerstvo hospodárstva predstavilo akčný plán pre elektromobily. Chystá dotácie na budovanie infraštruktúry

27. 11. 2018

Rozvoj elektromobility na Slovensku má nakopnúť nový akčný plán. Jeho súčasťou sú aj ďalšie dotácie na nákup vozidiel na elektrinu. Budovanie nabíjačiek či čerpacích staníc na CNG, LNG alebo vodík uľahčí nová dotačná schéma. Kedy ju ministerstvo spustí? S akým rozpočtom a výškou príspevku počíta?

Zdroj: Freepik

Po viac ako roku diskusií a príprav ministerstvo hospodárstva predstavilo kompromisný návrh akčného plánu rozvoja elektromobility na Slovensku. Už v apríli sme informovali o pracovnej verzii návrhu akčného plánu, ktorý okrem iného reflektuje aj revidovanú smernicu EÚ v oblasti hospodárnosti budov. Tá napríklad vyžaduje budovať nabíjačky pre elektromobily v nových a komplexne obnovených budovách.

Ku koncu augusta 2018 bolo na Slovensku zaevidovaných 2122 vozidiel s batériovým elektrickým, resp. plug-in hybridným pohonom. Z nich viac než štvrtina pribudla v tomto roku. Zároveň bolo v prevádzke 73 verejne prístupných nabíjacích bodov so striedavým prúdom a výstupným výkonom nad 22 kW a 119 verejne prístupných nabíjacích bodov s jednosmerným prúdom a výstupným výkonom menším ako 22 kW.

Minulý týždeň na rýchlostnej ceste R1 otvorili prvú ultrarýchlu nabíjačku s výkonom 350 kW, ktorá však zatiaľ nie je vhodná pre aktuálne dostupné modely elektromobilov. Význam však bude mať až pri nových modeloch, ktorých výrobu automobilky ohlásili. Výhľad do roku 2030 hovorí, že na slovenských cestách by malo jazdiť až 35 tisíc elektromobilov a už v roku 2025 by vodiči mali mať k dispozícií 1500 verejných nabíjacích stojanov.

Ministerstvo hospodárstva (MH) v rámci príprav opatrení intenzívne spolupracovalo aj s distribútormi elektriny a so Slovenskou asociáciou pre elektromobilitu (SEVA), ktorej členom je aj spoločnosť SFÉRA.

Dotovanie nákupu áut a vlastná výroba batérií

Akčný plán, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, napokon obsahuje 16 opatrení. Dôležitým bodom je úmysel vlády naďalej finančne podporovať nákup elektromobilov a plug-in hybridov.

Samotný rezort hospodárstva chce na toto opatrenie vyhradiť zo svojho rozpočtu sumu 5 miliónov eur. Ak sa predmetnú výzvu podarí spustiť už začiatkom roka 2019, reálne čerpanie z nového dotačného programu sa dá očakávať až v druhej polovici budúceho roka. Termín dodania objednaných vozidiel sa totiž pohybuje v horizonte takmer 6 mesiacov.

Novinkou v rámci akčného plánu MH je podpora výskumu, vývoja a výroby batérií. Toto opatrenie nadväzuje aj na nedávny vznik novej Slovenskej aliancie pre batérie, ktorej cieľom je okrem iného konkurencieschopná a udržateľná výroba batérií pre elektromobily. MH si od tohto opatrenia sľubuje vznik nových pracovných miest. Aj preto majú do národnej sústavy povolaní pribudnúť nové požiadavky na kvalifikovaných zamestnancov, ktorí budú vykonávať činnosť súvisiacu s vývojom, výrobou a opravami elektrických vozidiel.

Kampaň, nepriame finančné výhody i preferovaná jazda

Ministerstvo hospodárstva chce tiež v spolupráci s agentúrou SARIO spustiť národnú informačnú kampaň o alternatívnych palivách v doprave s predpokladaným rozpočtom 30 tisíc eur. Jej kľúčovým bodom má byť vytvorenie novej webovej stránky.

Zrýchliť sa majú aj odpisy elektromobilov a nabíjacích staníc. Majitelia áut na elektrinu, resp. hybridov, budú tiež platiť nižšiu daň z motorových vozidiel a polovičný poplatok pri registrácii vozidla.

Už od 1. mája budúceho roka by malo ministerstvo vnútra zaviesť farebne odlíšené poznávacie značky pre čisto elektrické autá a plug-in hybridy. Elektromobily tiež budú môcť v mestách v čase zápchy využívať na jazdu vyhradené pruhy. Pôjde však len o dočasné opatrenie s trvaním maximálne do roku 2025, resp. 2030.

Podporiť by sa tiež malo vytváranie nízkoemisných zón v mestách, kde by mali staré autá so spaľovacími motormi obmedzený vjazd. Orgány štátnej a verejnej správy by mali do svojej praxe zaviesť princípy zeleného obstarávania pri nákupe motorových vozidiel a na svojich parkoviskách určených aj pre verejnosť inštalovať stojany pre nabíjanie elektromobilov.

Dotovanie nabíjačiek aj čerpačiek

Doterajšie pozitívne skúsenosti s finančnou injekciou pre nákup vozidiel sa pretavili aj do snahy ministerstva zadotovať aj budovanie infraštruktúry pre alternatívne palivá. Návrh novej schémy ešte musí schváliť Protimonopolný úrad.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať