Michal Šnobr: Ohľadom energetiky nemám obavy

25. 3. 2020

O nedávnom šoku v cenách ropy, ale najmä o možných vplyvoch pandémie koronavírusu na trhy s energetickými komoditami vrátane emisných povoleniek sme sa rozprávali s top energetickým analytikom Michalom Šnobrom. Kto podľa neho môže získať na volatilite cien? Padnú ambiciózne klimaticko-energetické plány EÚ a príde útlm OZE? Čaká našu energetiku náročné zotavenie?
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Michal Šnobr pôsobí ako poradca finančnej skupiny J&T v energetike a oblasti kapitálových trhov. Je tiež aktívnym súkromným investorom, minoritným akcionárom ČEZ a dlhodobo sa podieľa na významných obchodoch skupiny J&T nielen v energetike. Ako keynote spíker vystúpil na dvoch predchádzajúcich ročníkoch konferencie ENERGOFÓRUM®.

Cenami ropy nedávno zamávalo nedohodnutie sa OPEC a Ruska o ďalšom obmedzení ťažby ropy. Trh sa teraz musí vyrovnať so svetovou pandémiou COVID-19. Aký vývoj očakávate v tejto oblasti? Bude predsa len dohoda OPEC+?

Obávam sa, že nedohodnutie sa medzi Ruskom a OPEC, resp. Saudmi nebola až tak nedohodou medzi nimi, ako priamym útokom na pozície bridlicovej ropy v USA. Evidentne situácia, kedy Rusko, Saudská Arábia a rovnako tak ďalšie krajiny OPEC boli vplyvom vonkajších okolností tlačené k obmedzovaniu svojej ťažby, a súčasne s tým len ďalej (bez akýchkoľvek obmedzení) rástla produkcia ropy v USA, bola dlhodobo neúnosná. Celkovo je, samozrejme, prepad cien ropy (medzi 20 až 30 USD bbl) nepríjemný krok pre všetkých producentov ropy, ale teraz sa hrá o to, kto bude v hre v dlhšom časovom horizonte. Počas posledných 5 rokov už druhý cenový šok pre súkromné ťažobné spoločnosti v USA nie je dobrou správou a určite povedie k rozkolísaniu miestnej ťažby.

Aj vzhľadom k celkovému oslabeniu svetovej ekonomiky v súvislosti s COVID-19 teraz nečakám nejaký zásadný obrat v cene ropy.

Na trh s ropou je úzko naviazaný aj zemný plyn. Dopyt po ňom závisí aj od cien CO2. Ako aktuálne vnímate vyhliadky tohto zdroja energie, resp. komodity?

Plyn je nepochybne kľúčové riešenie pre energetiku EÚ nadchádzajúcej dekády. Nemáme nič tak jednoducho a rýchlo dostupné, čo by nahradilo uhlie a zároveň znížilo emisie o polovicu. Zároveň je to ideálny energetický zdroj doplňujúci OZE, nech sa budú rozvíjať akokoľvek rýchlo (každá krajina EÚ má iné geografické podmienky).

Rolu plynu vyzdvihuje i trend decentralizácie energetiky (priblíženie výroby elektriny i tepla miestu spotreby), a to až na najnižší stupeň (domácnosti). Tiež sa dá konštatovať, že práve infraštruktúra v oblasti plynu sa v Európe rozvíja bez akejkoľvek diskusie najrýchlejšie. To, že sú teraz ceny plynu veľmi nízko a už teraz je možné zaistiť odber plynu za veľmi nízke ceny na roky 2021 - 2023 (pod 15 EUR/MWh), tomuto trendu nahráva.

Dá sa predvídať ďalší vývoj cien emisných kvót?

Cena emisných povoleniek je teraz pod tlakom celosvetového prepadu trhov. Logicky sa s ekonomickým útlmom očakáva aj pokles emisií, a tak sa teraz ukáže, ako je trh EÚ ETS „pružný“, a ako sa s takýmto šokom dokáže vyrovnať. Ako rýchlo budú z trhu stiahnuté týmto šokom vygenerované a teraz nadbytočné povolenky. Cena, samozrejme, nasleduje aj prepad cien emisných komodít, t. j. ropu, plyn a uhlie. Aktuálne je cena EUA_dec2020 zhruba 30 % pod úrovňou, kde sa pohybovala na začiatku roka. Ďalší vývoj bude záležať na celkovej dobe trvania ekonomického útlmu v EÚ. Pokiaľ bude mať naďalej podporu kľúčových krajín EÚ, verím v relatívne rýchly rebound akonáhle dôjde k upokojeniu situácie na trhoch.

Ako často zdôrazňujete, vývoj cien energií/elektriny v ČR a na Slovensku fakticky závisí od nemeckej energetickej politiky. Čo možno v súčasnej situácii očakávať od Nemecka?

Áno, cena elektriny v Česku a na Slovensku je fakticky naviazaná na vývoj ceny elektriny na nemeckej burze. Tá je následne primárne závislá na energetickej politike Nemecka, ale i EÚ, resp. Bruselu. Všetko teraz bude záležať na tom, či Nemci zotrvajú aj skrz ekonomickú krízu, ktorá prichádza, na svojej politike a či v období rokov 2021 - 2022 naozaj definitívne zavrú svoje jadrové elektrárne. Osobne som presvedčený, že áno.

Súčasne budú tlačiť na rýchlejší odchod od uhlia a nezostáva im tak nič iné, než výrazne podporovať plyn ako v oblasti decentralizácie, ale aj jeho uplatnenie vo veľkej energetike. To ovplyvní trh v celom regióne vrátane Česka a Slovenska. Potom už len chýba vedieť, koľko bude za rok či dva stáť povolenka na trhu EÚ ETS a koľko bude stáť plyn. Toto budú kľúčové cenotvorné informácie pre naše trhy do budúcna.

Aký vývoj cien ropy, plynu, uhlia a elektriny na burzách očakávate v nasledujúcich dňoch a týždňoch, najmä v (stredo)európskom prostredí v nadväznosti na zatváranie prevádzok služieb a postupne aj veľkých priemyselných podnikov?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať