MH SR zadotuje podnikateľom zvýšené náklady na energie. Vláda schválila zmenu zákona

7. 11. 2022

Vláda dnes na mimoriadnej schôdzi odobrila legislatívu, ktorá umožní ministerstvu hospodárstva pokryť dodatočné náklady na ceny plynu a elektriny za 600 miliónov eur. Zmenu má schváliť parlament v skrátenom konaní.

Zdroj: Freepik

Rezort hospodárstva bude môcť podnikateľom v rámci svojej pôsobnosti poskytovať dotácie na pokrytie dodatočných nákladov v dôsledku zvýšenia cien plynu a elektriny. Novela zákona stanovuje len základné rámce pre podporu, ďalšie detaily sa upravia v nariadení vlády, schéme štátnej pomoci a samotnej dotačnej výzve.

Na fyzickú osobu - podnikateľa alebo na právnickú osobu, ktoré budú oprávnené na dotáciu, sa nesmú vzťahovať sankcie zavedené v dôsledku vojny na Ukrajine.

Dotácia musí byť v súlade so schválenou schémou štátnej pomoci a výzvou na predkladanie žiadostí, ktoré ministerstvo onedlho zverejní. V samotnej výzve bude stanovená maximálna výška dotácie, oprávnené obdobie aj oprávnený náklad pre určenie výšky dotácie. V zákone sa stanovujú požiadavky na údaje, ktoré bude musieť žiadosť o dotáciu obsahovať. Žiadosti sa budú podávať elektronicky prostredníctvom formulára.

Splnenie podmienok na účel posúdenia žiadosti sa budú preukazovať vyhlásením o splnení podmienok. AK sa preukáže nepravdivosť tohto vyhlásenia, firma bude musieť dotáciu vrátiť. Oznámenie o schválení dotácie sa bude zasielať do elektronickej schránky firmy.

Dodávatelia elektriny a plynu, ako aj distribútori elektriny a plynu sú povinný poskytnúť ministerstvu súčinnosť na účely posúdenia žiadosti.

Sumu za jednu MWh plynu a sumu za jednu MWh elektriny pre určenie výšky dotácie ustanoví vláda nariadením.

Dôležitou úpravou je tiež zmena zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorou sa stanovuje výnimka, že bežné výdavky na účel tejto dotácie rozpočtované v roku 2022, resp. v roku 2023 bude možné použiť aj v nasledujúcom roku.

Zákon by mal po rýchlom schválení v parlamente a po podpise prezidentkou nadobudnúť účinnosť hneď po vyhlásení v zbierke zákonov.

V parlamente je pritom aktuálne iná novela rovnakého zákona, ktorá ešte len čaká na prerokovanie vo výboroch.

Detaily podpory

Oprávneným nákladom pre určenie výšky dotácie bude súčin množstva plynu alebo množstva elektriny vyjadreného v MWh, ktoré žiadateľ odobral od dodávateľa plynu alebo od dodávateľa elektriny v oprávnenom období ako koncový odberateľ plynu alebo ako koncový odberateľ elektriny, a zvýšenia ceny, ktorú žiadateľ zaplatil za odobratý plyn alebo odobratú elektrinu, vyjadreného v eurách za MWh.

Zvýšenie ceny sa vypočíta ako rozdiel medzi cenou za jednu MWh plynu alebo MWh elektriny, ktorú žiadateľ zaplatil v priemere počas oprávneného obdobia, a cenou za jednu MWh plynu vo výške 99 eur alebo cenou za jednu MWh elektriny vo výške 199 eur. Do oprávneného nákladu však nemožno zahrnúť množstvo plynu odobratého na výrobu tepla alebo výrobu elektriny. Dotáciu bude možné poskytnúť najviac do výšky 80% oprávnených nákladov. Viac o podmienkach podpory sa dočítate v tomto článku

Výdavky na realizáciu novej schémy pomoci sú odhadované vo výške 600 miliónov eur. Predpokladá sa približne 300 tisíc žiadostí, ktoré bude musieť v krátkom čase ministerstvo spracovať. S tým súvisia aj dodatočné náklady na úpravu informačných systémov a nutné nové personálne kapacity.

Mohlo by vás zaujímať