Lukratívny tranzit plynu. Eustreamu sa vlani darilo aj napriek pandémii

22. 4. 2021

V roku 2020 slovenský prepravca pokračoval v príprave slovensko-poľského prepojenia a uviedol do prevádzky kompresorovú stanicu v Lakšárskej Novej Vsi. Napriek tomu, že firma Eustream v porovnaní s rokom 2019 prepravila o takmer pätinu plynu menej, dosiahla za vlaňajšok silný prevádzkový výsledok.

Zdroj: EPH

Prevádzkovateľ prepravného systém plynovodov na Slovensku, spoločnosť Eustream, patrí dlhodobo k najziskovejším podnikom a najväčším prispievateľom do štátneho rozpočtu. Ako sme informovali v januári, v predchádzajúcom kalendárnom roku 2020 bolo prepravených takmer 57 miliárd metrov kubických (m3) plynu. Medziročný pokles o necelých 18 % bol primárne dôsledkom predzásobenia sa plynom zo strany európskych obchodníkov.

Ťažiskový segment prepravy

Pandémia sa na hospodárení Eustream nijako významne neodrazila. Prevádzkové výsledky pozitívne ovplyvnili vyššie objemy prepravovaného plynu smerom na Ukrajinu najmä v období od júla do septembra 2020. Záujem obchodníkov o využitie reverzu sa zvýšil v dôsledku výhodných cien za uskladnenie zemného plynu v ukrajinských zásobníkoch.

V roku 2020 investovala spoločnosť Eustream do rozvoja svojho prepravného systému viac než 38 miliónov eur. Vlaňajšok symbolizoval pre Eustream aj zvýšenie prepravnej kapacity v smere z Česka a s tým súvisiace spustenie kompresorovej stanice v Lakšárskej Novej Vsi na Záhorí, ktorá bolo uvedená do skúšobnej prevádzky v júni 2020 po získaní povolenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Minulý rok sa niesol aj v znamení príprav slovensko-poľského plynovodu, ktorý by mal byť hotový vo februári 2022. Na výstavbu nového prepojenia prispela aj EÚ prostredníctvom nástroja Connecting Europe Facility.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať