Lacná elektrina pre domácnosti bude dostupná do roku 2027, ale s menším objemom a trhovejšími cenami

30. 3. 2023

Slovenské elektrárne poskytnú domácnostiam elektrinu za zvýhodnenú cenu až do roku 2027. Objem dodanej komodity od roku 2025 však klesne, aby motivoval odberateľov k úsporám a cena sa priblíži trhovej realite. 

Zdroj: Slovenské elektrárne, a.s.

Vláda podpísala dodatok k memorandu s majoritným vlastníkom Slovenských elektrární, Slovak Power Holding, o dodávke cenovo zvýhodnenej silovej elektriny pre domácnosti až do roku 2027. Na tlačovej konferencii o tom informovali poverený minister hospodárstva Karel Hirman a Branislav Strýček, generálny riaditeľ spoločnosti Slovenské elektrárne.

Stále výhodne, ale nie až tak. O čo ide?

Na základe memoranda z februára 2022, ktorého signatármi boli okrem Ministerstva hospodárstva SR aj rezort financií spolu so Slovak Power Holding, Slovenské elektrárne v rokoch 2023 a 2024 dodajú pre domácnosti 6,15 TWh silovej elektriny v cene 61,2 EUR/MWh.

Vo štvrtok (30. marca) sa vláda a Slovenské elektrárne dohodli na pokračovaní dohody na ďalšie tri roky, do roku 2027. Výsledkom je podpis dodatku k memorandu o implementácii mimoriadnych opatrení na elimináciu dopadu vysokých cien elektrickej energie.

Mechanizmus, ktorý sa má uplatňovať počnúc rokom 2025 sa však zmení. Predovšetkým, objem dodanej elektriny za rok sa má znížiť na 5,5 TWh, ktorá má motivovať k úsporám. 

Do hry majú vstúpiť aj trhové indexy

Cena elektriny súčasne nebude taká lacná ako doteraz, ale priblíži sa viac k trhovej realite. V roku 2025 bude predstavovať 66,70 EUR/MWh, v roku 2026 sa zvýši na 72,70 EUR/MWh a v roku 2027 by mala dosiahnuť výšku 79,30 EUR/MWh. „Dohoda zabezpečuje domácnostiam elektrickú energiu na dlhé obdobie za predvídateľných a mimoriadne výhodných podmienok,“ uviedol Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať