Jadrová daň šla do koša. Kompromis zmrazí silovú zložku ceny elektriny pre domácnosti do roku 2024

16. 2. 2022

Slovenské domácnosti by nemal ovplyvniť vývoj na burze s elektrinou minimálne do roku 2024. Vyplýva to z kompromisnej dohody medzi Slovenskými elektrárňami a vládou, na základe ktorej sa má na ďalšie dva roky zmraziť výška silovej zložky ceny elektriny na súčasnej úrovni.

Zdroj: Freepik

Už dnes mali poslanci Národnej rady SR v skrátenom legislatívnom konaní rozhodovať o jadrovej dani pre Slovenské elektrárne. Zámerom návrhu zákona, ktorý vládny kabinet predstavil len minulý týždeň, bolo zdaniť nadmerný zisk z predaja elektriny vyrobenej v Mochovciach a Bohuniciach, vďaka čomu by od marca tiekli do štátnej kasy milióny eur.

Všetko je napokon inak. Kabinet dnes návrh zákona z rokovania Národnej rady SR stiahol.

Spoločnosť v prípade prijatia zákona hrozila bankrotom a stopnutím dostavby blokov v Mochovciach. Intenzívne rokovania zástupcov majoritného akcionára Slovenských elektrární s vládou vyústili do protinávrhu. Verejnosť sa dnes dozvedela podrobnosti. 

Výsledkom je memorandum medzi spoločnosťou Slovenské elektrárne a Ministerstvom hospodárstva (MH) a Ministerstvom financií (MF). Na základe neho sa väčšinový vlastník firmy Slovak Power Holding zaväzuje vyčleniť pre domácnosti v rokoch 2023 a 2024 celkom 6,15 terawatthodín (TWh) vyrobenej elektriny v nákupnej cene na úrovni 61,2077 EUR/MWh. Celková hodnota takejto podpory má dosiahnuť zhruba 850 miliónov eur.

Cena komodity tvorí zhruba 45 % finálnych účtov slovenských domácností za elektrinu.

Pre rok 2022 je nastavená na referenčnú úroveň 61,2077 EUR/MWh, z ktorej vychádzali vo svojom návrhu aj Slovenské elektrárne, a to na základe rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. ÚRSO ju vypočítal podľa vzorca vychádzajúceho z priemernej hodnoty forwardového produktu na „pražskej“ burze PXE za prvých 6 mesiacov predchádzajúceho roka.

Turbulentný vývoj na burze z jesene minulého roka ale pokračuje. Hoci sa ÚRSO novelou vyhlášky snažil zmierniť dopady posunom referenčného obdobia na druhý a tretí kvartál, vyhliadky nie sú optimistické a domácnosti by aj v roku 2023 určite čakalo zdražovanie.

Z memoranda vyplýva, že Slovenské elektrárne ponúknu v priebehu roka 2023 a 2024 priamo alebo prostredníctvom svojich dcérskych firiem na predaj elektrinu „pre vybrané skupiny konečných odberateľov (štandardné domácnosti), vrátane zraniteľných odberateľov, ktorých určí MH po dohode s MF, za cenu 61,2077 EUR/MWh na základe zmlúv o dodávke elektriny uzavretých za štandardných obchodných podmienok, a to v úhrnnom množstve 6,15 TWh v priebehu roka v produkte baseload,“ uvádza sa v texte.

Nejasný mechanizmus a zelená pre Mochovce

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať