Jadro, fosílne palivá a voda stále dominujú výrobe elektriny

25. 2. 2020

Hlavným zdrojom elektriny zostávajú jadrové bloky, v ktorých sa vlani vyrobilo 54 % elektriny na Slovensku. Viac než pätina elektriny pochádza z fosílnych palív, najmä z plynu, hnedého a čierneho uhlia.
Zdroj: Freepik

Mix zdrojov, z ktorých sa vlani na Slovensku vyrábala elektrina, sa oproti predchádzajúcim rokom výrazne nezmenil. Podľa predbežných údajov Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy sa v roku 2019 z jadra vyrobilo 15,37 TWh elektriny, čo predstavovalo asi 54 % celkového vyrobeného objemu. Z fosílnych palív (čierne a hnedé uhlie, zemný plyn, hutný plyn a ťažký vykurovací olej) sa dohromady vyrobilo 6,18 TWh elektriny, t. j. 22 %. Viac než 3 TWh elektriny pochádzali zo zemného plynu.
Zdroj: predbežné údaje SEPS, a.s.

Pokiaľ ide o takzvané zelené zdroje, z vody sa na Slovensku vyrobilo 4,61 TWh elektriny. Vlaňajší nárast výroby vo vodných zdrojoch na 16 % je možné pripísať najmä teplému počasiu a suchému letu v roku 2018.

Spaľovaním a spoluspaľovaním biomasy v kotloch sa vyprodukovalo takmer 1,13 TWh elektriny, čo predstavovalo približne 4 % z celkovej výroby elektriny na Slovensku. Z predbežných údajov SEPS tiež vyplýva, že vo fotovoltických elektrárňach sa vyrobilo asi 576 GWh elektriny (cca 2 %), čo bolo len o niečo viac, než sa vyprodukovalo z bioplynu. Z komunálneho odpadu, skládkového plynu a plynu z ČOV pochádzalo asi 81,7 GWh elektriny.

Ako sme informovali už koncom januára, celkovo sa vlani na Slovensku malo vyrobiť viac než 28,5 TWh elektriny, čo predstavovalo medziročný nárast. Domáca spotreba elektriny naopak klesla. Finálne dáta o spotrebe a výrobe elektriny na Slovensku, a tiež o produkcii z jednotlivých primárnych zdrojov by mal prevádzkovateľ elektrizačnej sústavy potvrdiť v krátkom čase.

Mohlo by vás zaujímať