Eustream zvyšuje od budúceho roku poplatky za prepravu plynu

31. 7. 2024

Spoločnosť Eustream, ktorá od začiatku vojny na Ukrajine čelí zásadnému poklesu tranzitu plynu cez svoje potrubia, zvyšuje od 1. januára 2025 tarifné poplatky.

Zdroj: EPH

Slovenský prevádzkovateľ plynovodnej siete sa od začiatku ruskej agresie na Ukrajine sa musí vyrovnávať s poklesom tranzitu zemného plynu. V roku 2023 firma Eustream prepravila medziročne o necelých 39 % menej. Otázkou zostáva pokračovanie končiaceho kontraktu medzi Gazpromom a Naftogazom. Geopolitická realita a znížená dostupná kapacita z východu sa pretavili aj do znížených tržieb Eustream, ktorý musí hľadať iné príležitosti. Jednou z najambicióznejších je projekt Solidarity Ring zameraný na zvýšenie dodávok z Azerbajdžanu.

Eustream preto spustil 11. marca 2024 verejnú konzultáciu. V materiáli slovenský prepravca navrhol zásadné zvýšenie tranzitných poplatkov, ako aj nový spôsob výpočtu taríf na všetkých vstupných a výstupných bodoch. Aktuálne sa v rámci regulácie využíva princíp cenového stropu (tzv. price-cap). Ako dôvod pre zmenu uviedol navrhovateľ výraznú zmenu ekonomických parametrov, z ktorých sa vychádzalo pri schválení pevnej ceny.

Regulátor rozhodol o novej podobe tranzitných poplatkov

Pri navrhovanom benchmarkingu sa vyžíva metodika poštovej známky, prostredníctvom ktorej sa referenčné ceny vypočítajú ako podiel celkového množstva kapacitnej časti povolených výnosov, rozdelené na vstupnú a výstupnú časť, na základe nákladového faktora a predpokladanej zmluvnej kapacity. Konzultačný proces bol ukončený 11. mája 2024.

Po vyhodnotení konzultácie sa čakalo, čo urobí Úrad pre regulácie sieťových odvetví (ÚRSO). 

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať