EÚ: Ministri pre energetiku sa nedohodli na revízii dizajnu trhu s elektrinou

20. 6. 2023

Zástupcovia členských krajín včera nenašli zhodu na spoločnom prístupe k novým pravidlám trhu s elektrinou. Dohoda sa podarila len v prípade nariadenia REMIT.

Zdroj: EC - Audiovisual Service

V pondelok 19. júna 2023 sa v Luxemburgu uskutočnilo rokovanie ministrov krajín EÚ pre energetiku. Reformu trhu s elektrinou predstavila Európska komisia v marci tohto roka, pričom aktuálne švédske predsedníctvo malo ambíciu uzavrieť rokovania medzi členskými štátmi dosiahnutím tzv. všeobecného smerovania, čím by sa otvorili dvere pre rokovania s Európskym parlamentom.

Energetická kríza ukázala obmedzenia súčasného nastavenia trhu s elektrinou. Návrhy predstavené Komisiou 14. marca 2023 nadväzovali na predošlé núdzové opatrenia EÚ na riešenie energetickej krízy po ruskej invázii na Ukrajinu, pričom reagovali najmä na rast cien a volatilitu na trhoch s elektrinou. Mali prispieť k lepšej ochrane spotrebiteľov pred nestabilitou cien, zvýšiť odolnosť trhu a podporiť prístup k energii z obnoviteľných zdrojov.

Návrh pozostáva z revízie nariadenia EÚ 2019/943 o vnútornom trhu s elektrinou, revízie Nariadenia EÚ 2019/942 o zriadení agentúry ACER, revízie smernice EÚ 2018/2001 o energii z obnoviteľných zdrojov a revízie smernice EÚ 2019/944 o spoločných pravidlách pre vnútorný trhu s elektrinou.

Slovensko na rokovaniach zastupoval minister hospodárstva Peter Dovhun.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať