Elektrina: ÚRSO opäť chystá zmeny v cenovej vyhláške. Viete aké?

25. 7. 2019

Zohľadnenie rozšírených činností OKTE, zavedenie príplatku ako novej formy podpory OZE a kogenerácie, aplikácia koeficientu individuálnej sadzby vo vzorcoch, zmeny v sieťových poplatkoch aj maximálnych cenách pre koncových spotrebiteľov. Regulátor pripravuje hneď niekoľko úprav.

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už čoskoro predstaví verejnosti návrh novely cenovej vyhlášky v elektroenergetike, ktorá by mala byť účinná od októbra. Ide už o jej druhú tohtoročnú novelu. Následne by podľa nového znenia postupoval pri úprave cien s platnosťou od budúceho roka.

Novinky pripravuje v regulácii činnosti výkupcu elektriny i zúčtovateľa podpory, novej formy podpory tzv. príplatku, aplikácie koeficientu individuálnej sadzby tarify za prevádzkovanie systému (TPS) či organizovania trhu záruk pôvodu, ale tiež v oblasti sieťových poplatkov, cenovej regulácii výroby z domáceho uhlia aj dodávky koncovým odberateľom.

Vzhľadom na presun vydávania, evidencie, prevodov a organizovania trhu so zárukami pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov a kogeneračiek z ÚRSO na OKTE dôjde napríklad k nárastu TPS. Avšak na konečnú cenu elektriny by to malo mať podľa regulátora len „zanedbateľný dopad“.

Oveľa väčší vplyv na koncové ceny bude mať rast ceny silovej elektriny na burze a rast ceny emisných povoleniek. Aritmetický priemer cien elektriny, ktorý ÚRSO používa na výpočet maximálnych cien pre domácnosti a malé podniky, sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím zvýšil o približne 11,36 €/MWh. Emisné povolenky zase posledné dni najmä pod vplyvom horúčav atakujú hranicu 30 €/t CO2.

Prinášame prehľad toho, aké úpravy slovenský regulátor zamýšľa. Zámery ÚRSO vyplývajú z návrhu novely vyhlášky, ktorý máme k dispozícii.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať