Elektráreň Nováky čaká prerod. Uhlie nahradia OZE a výroba vodíka

31. 3. 2021

Hoci vykurovanie regiónu hornej Nitry od roku 2024 pravdepodobne nebudú zabezpečovať Slovenské elektrárne, areál Elektrárne Nováky nezostane nevyužitý. Firma v ňom chce vybudovať priemyselný park, ktorého súčasťou budú zelené elektrárne s inštalovaným výkonom do 100 MW. V hre je aj produkcia vodíka.

Zdroj: Slovenské elektráne, a.s.

Po ukončení štátom dotovanej ťažby a výroby elektriny z domáceho uhlia v Elektrárni Nováky, po roku 2023 plánujú Slovenské elektrárne v tzv. všeobecnom hospodárskom záujme začať s rozsiahlou ekologizáciou areálu tohto uhoľného zdroja. Po vyriešení environmentálnych záťaží z minulosti plánuje spoločnosť transformáciu lokality na hnedý priemyselný park, v areáli ktorého plánuje vybudovať a prevádzkovať obnoviteľné zdroje energie. Primárne by malo ísť o fotovoltické zdroje s celkovým inštalovaným výkonom až do 100 MW. V prípade záujmu zo strany priemyselných odberateľov sa uvažuje aj o inštalácii elektrolyzéra a o výrobe vodíka.

Najväčší výrobca elektriny na Slovensku sa tiež uchádzal o zabezpečenie kontinuity dodávok tepla pre odberateľov v Prievidzi, Novákoch, Handlovej a Zemianskych Kostoľanoch. Poslanci mestského zastupiteľstva v Prievidzi ale koncom minulého roka v hlasovaní uprednostnili konkurenčný projekt Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH), ktorého akcionármi sú mesto Prievidza (51 %) a Hornonitrianske bane (49 %). Spôsob vykurovanie má byť kombináciou kotlov na plyn, biomasu, tepelných čerpadiel a termosolárneho systému.

Projekt Slovenských elektrární pritom vlani v októbri získal osvedčenie o súlade projektu s energetickou politikou SR, ktoré udeľuje Ministerstvo hospodárstva (MH SR). Štátny tajomník MH SR Karol Galek ale informoval, že spoločnosť osvedčenie stiahla. PTH ho zatiaľ nezískalo, ale posudzovanie prebieha aj pre tretí subjekt. „Ide o lokálneho priemyselného odberateľa, ktorý si chce vykurovanie zabezpečiť vo vlastnej réžii,“ uviedol pre energoklub.sk. Osvedčenie je nevyhnutným dokladom pre začiatok územného a stavebného konania.

Nová "zelená" budúcnosť pre Elektráreň Nováky

Elektráreň Nováky napriek tomu získa nové využitie. Spaľovanie uhlia so sebou prinieslo environmentálne záťaže. Podľa šéfa pre medzinárodné, európske a environmentálne záležitosti spoločnosti Roberta Jambricha je ekologizácia bývalej elektrárne jednou z budúcich priorít.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať