EK identifikovala pretrvávajúce výzvy v energetike. Kde vidí slabé miesta?

4. 10. 2023

Zníženie závislosti na dovoze fosílnych palív z Ruska a urýchlené zavádzanie OZE - tieto pozitíva vyzdvihuje Európska komisia v rámci hodnotenia pokroku v oblasti energetiky. V rámci výziev poukazuje na potrebu reformy dizajnu trhu s elektrinou a nutnosť modernizovať sústavu.
Zdroj: EC - Audiovisual Service

Pred neformálnym piatkovým samitom lídrov krajín EÚ v španielskej Granade predstavila Európska komisia (EK) dokument s opatreniami, prostredníctvom ktorých chce Úniu nasmerovať k ešte väčšej odolnosti, konkurencieschopnosti a udržateľnosti. Zároveň zhodnotila dosiahnuté výsledky a zostávajúce výzvy. Jednou z kľúčových oblastí je poľa Komisie posilnenie energetickej bezpečnosti Európy a riešenie klimatickej krízy.

Pozitívne hodnotí oslabenie vplyvu Ruska na európske hospodárstvo a dodávky energie, ktoré sa dosiahli znížením dopytu, diverzifikáciou dodávok energie a urýchlením zavádzania energie z obnoviteľných zdrojov. Prvé výsledky je podľa Bruselu vidieť v procese diverzifikácie dodávok jadrového paliva pri atómových blokoch tradične závislých na ruskom palive.

Od augusta 2022 do júla 2023 členské štáty znížili dopyt po zemnom plyne o 17 %. Podiel plynu dovážaného plynovodmi z Ruska sa znížil z 50 % celkového dovozu plynu v roku 2021 na menej ako 10 % aktuálne v roku 2023. Dovoz ropy z Ruska klesol z 27 % na 6 %, zatiaľ čo dovoz uhlia je teraz nulový, pričom v roku 2021 predstavoval až 46 %. Nórsko sa stalo hlavným dodávateľom plynu do EÚ a USA hlavným dodávateľom skvapalneného zemného plynu.

Revidovanú smernicu o energii z obnoviteľných zdrojov (tzv. RED3) po odobrení europoslancami čaká už len formálne schválenie členskými štátmi. Hlavný cieľ EÚ pre podiel OZE na celkovej spotrebe energie v EÚ sa do roku 2030 navýši na 42,5 %.

Hlavné výzvy

Pretrvávajúce nedostatky by sa mali podľa Komisie riešiť prioritne. Poukazuje hlavne na reformu dizajnu trhu s elektrinou s cieľom ešte viac uľahčiť integráciu OZE a zabezpečiť prístup k cenovo dostupnej elektrine z obnoviteľných a nefosílnych zdrojov. Kompromis medzi krajinami sa však v rámci prebiehajúcich rokovaní hľadá pomerne ťažko. EÚ musí zároveň zlepšiť prepojenia na jednotnom trhu s energiami a modernizovať svoje siete.

Komisia aktuálne pracuje na návrhu súboru opatrení, ktoré majú členským štátom pomôcť pri rozširovaní a modernizácií sústavy. Štáty vyzvala k urýchlenej implementácii zjednodušeného povoľovania pri rozvoji elektrizačnej sústavy.

Celé oznámenie EK, ktoré sa okrem energetiky venuje aj posilneniu obrany, zlepšeniu hospodárskej základne a podpore verejných a súkromných investícií, je dostupné na tomto odkaze.

Mohlo by vás zaujímať