EIB požičia Slovenským elektrárňam 60 miliónov eur na zvýšenie jadrovej bezpečnosti

10. 12. 2018

Európska investičná banka poskytne najväčšiemu výrobcovi elektriny na Slovensku úver na financovanie investícií do bezpečnosti prevádzkovaných atómových elektrární.

Zdroj: Freepik

Predstavitelia Európskej investičnej banky a Slovenských elektrární (SE) dnes podpísali dohodu o poskytnutí pôžičky vo výške 60 miliónov eur na podporu zlepšenia jadrovej bezpečnosti v existujúcich atómových elektrárňach v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach.

EIB informovala, že investície Slovenským elektrárňam umožnia splniť záväzky vyplývajúce z právnych predpisov EÚ a národnej legislatívy a podporia prebiehajúcu bezpečnú prevádzku nízkouhlíkovej výroby elektrickej energie. „Bude implementovať najmä určité opatrenia definované v Národnom akčnom pláne pre Slovensko pripravené na základe európskych stresových testov zavedené pre jadrové elektrárne po katastrofe vo Fukušime,“ píše sa v tlačovej správe.

„Pokiaľ chceme skutočne dosiahnuť európske klimatické ciele, je nevyhnutné pokračovať v investíciách do bezpečnosti a efektívnosti jadrových elektrární. Podpis tejto zmluvy jasne ukazuje pokračujúci záväzok EIB podporovať čistú, nízkoemisnú výrobu elektriny,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

Okrem tohto úveru dnes zároveň EIB poskytla Slovensku pôžičku vo výške 320 miliónov eur na investície do prioritnej dopravnej infraštruktúry. Ide o druhú tranžu už skôr schváleného balíka úverov vo výške 670 miliónov eur. Tieto peniaze sa majú využiť na povinné spolufinancovanie štátu pri dopravných projektoch z eurofondov.

Mohlo by vás zaujímať