Brusel sa pripravuje na plynovú krízu. Predkladá plán redukcie spotreby a nové nariadenie

20. 7. 2022

Brusel a členské krajiny berú zhoršujúcu sa situáciu s dodávkami plynu vážne. Pripravujú sa obmedziť spotrebu prostredníctvom dobrovoľných i povinných opatrení. Na stole je plán pre redukciu dopytu s kritériami pre určenie kľúčových podnikov a tiež nové nariadenie, o ktorom by sa mali členské krajiny rokovať už budúci týždeň.

Zdroj: EC - Audiovisual Service

V reakcii na aktuálnu kritickú situáciu v oblasti bezpečnosti dodávok plynu do Európy v stredu 20. júla Európska komisia (EK) zverejní tzv. Plán prípravy na zimu (Winter Preparedness Package). Koncom júna sa štáty EÚ dohodli na znení nového nariadenia o skladovaní plynu, ktoré zavádza povinné minimálne objemy uskladneného plynu pre každú krajinu. Na túto legislatívnu zmenu reaguje aj novela energetickej legislatívy v procese medzirezortného pripomienkového konania. Viac sa dočítate v tomto článku.

Slovenská vláda minulý týždeň schválila plán zabezpečenia dodávok plynu na územie SR na roky 2023 – 2024 v prípade prerušenia dodávok z Ruska s cieľom zabezpečiť kontinuitu a stabilitu dodávok zemného plynu pre odberateľov. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v ňom načrtlo stav v sektore, prijaté opatrenia u najväčšieho dodávateľa SPP, ako aj u ostatných obchodníkov s plynom, úlohu zásobníkov a domácej ťažby plynu a tiež možnosti diverzifikácie dodávok prostredníctvom LNG. Okrem toho sa vo verejne sprístupnenej časti materiálu tiež spomína obmedzenie spotreby plynu a podpora využívania obnoviteľných zdrojov a zvyšovania energetickej efektívnosti.

Dnešné možnosti na úrovni EÚ

Na európskej úrovni už dnes prichádza do úvahy možnosť využiť článok 122 Zmluvy o fungovaní EÚ o núdzových opatreniach. Okrem toho majú krajiny do konca septembra povinne zaktualizovať svoje núdzové plány a identifikovať konkrétne opatrenia na zníženie spotreby plynu. Slovenský núdzový plán pre plynárenstvo je dostupný na webovej stránke rezortu hospodárstva. Opatrenia súvisiace s obmedzením dodávok plynu počas stavu núdze taktiež upravuje vyhláška MH SR č. 416/2012 Z. z., ktorá stanovuje obmedzujúce odberové stupne a obmedzujúce vykurovacie krivky pre spotrebiteľov plynu v závislosti od vonkajšej teploty.

V predošlých týždňoch EK pripravila európsky plán zníženia dopytu po plyne a tiež návrh nového nariadenia Rady o koordinovaných opatreniach na zníženie dopytu po plyn s cieľom uplatniť solidaritu medzi členskými krajinami pri nedostatku plynu, zdieľať dopady medzi štátmi EÚ a oslabiť tlaky na jeho cenu pri nižšom dopyte.

Diskusia predstaviteľov členských krajín o novom nariadení prebehne už o pár dní - na mimoriadnom zasadnutí Rady ministrov 26. júla.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať