Sulík ukázal, aké zmeny čakajú skladovanie plynu na Slovensku

30. 6. 2022

Novela energetického a regulačného zákona zavádza pre dodávateľov povinnosť uskladňovať plyn v podzemných zásobníkoch. Cieľom je maximalizovať využitie existujúcej kapacity zásobníkov spoločností Nafta a Pozagas na území Slovenska.

Zdroj: EPH

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predstavilo návrh novely zákona o energetike a zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Legislatíva reaguje na nariadenie Európskej komisie, ktorá stanovilo cieľ naplniť zásobníky zemného plynu v členských krajinách EÚ na minimálne 80 % ich kapacity už k 1. novembru 2022. V ďalších rokoch sa počíta s navýšením až do výšky 90 %.

Zámerom Európskej komisie bolo vyhnúť sa opakovaniu vlaňajšej situácie, kedy niektoré zásobníky na území EÚ neboli pred začiatkom vykurovacej sezóny naplnené v maximálnej možnej miere, ako bolo zvykom počas uplynulých rokov. Najnižšie využitie kapacít bolo zdokumentované u zásobníkov, ktoré vlastní alebo si prenajíma ruská spoločnosť Gazprom.

Novela z dielne MH SR chce zaviesť pre dodávateľov povinnosť skladovať plyn. Po konzultácii s plynárenskými subjektmi navrhol rezort minimálne množstvo plynu, ktoré je potrebné zo strany dodávateľov vtlačiť do tunajších zásobníkov k 1. novembru 2022 na úroveň 1,5 mld. metrov kubických (m3), čo predstavuje cca 30 % ročnej spotreby plynu na Slovensku.

Celková skladovacia povinnosť sa prerozdelí medzi dodávateľov

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať