Audit: Európsky trh s elektrinou sa integruje príliš pomaly

13. 2. 2023

Ani po štvrťstoročí sa EÚ nepodarilo prepojiť vnútorný trh s elektrinou. Európske pravidlá sú zložité, dohľad agentúry ACER nefunguje a spotrebitelia nemôžu využiť ekonomické prínosy cenovej konvergencie. Tieto závery vyplývajú zo správy európskych audítorov.

Zdroj: Freepik

Ešte v roku 1996 sa EÚ pustila do ambiciózneho projektu úplnej integrácie vnútroštátnych trhov s elektrinou. Od začiatku bolo cieľom zabezpečiť spotrebiteľom (domácnostiam aj firmám) čo najlacnejšie ceny elektriny a zvýšiť bezpečnosť dodávok energie v EÚ. Ako prvý termín integrácie trhov bol stanovený rok 2014. Nestalo sa. V roku 2015 sa integrácia trhov s energiami stala v rámci stratégie energetickej únie prioritou tzv. Junckerovej komisie. Dnes, takmer desať rokov po uplynutí plánovaného termínu dokončenia projektu sa trh v praxi stále riadi 27 vnútroštátnymi regulačnými rámcami, zhodnotil Európsky audítorsky dvor (EDA) v správe, ktorú zverejnili koncom januára.

Ako však ukázala aj súčasná energetická kríza, veľkoobchodné ceny sa v jednotlivých členských štátoch výrazne líšia a maloobchodné ceny stále do veľkej miery ovplyvňujú vnútroštátne sadzby daní a sieťových poplatkov namiesto toho, aby boli otvorené hospodárskej súťaži. „Aj keď je ambícia EÚ vítaná a potrebná, trhy s elektrinou v Európe by mohli byť omnoho integrovanejšie,“ uviedol Mihails Kozlovs, člen EDA, ktorý tento audit viedol. „V dôsledku energetickej krízy a krízy životných nákladov, ktorým občania EÚ v súčasnosti čelia, je dokončenie vnútorného trhu pre EÚ ešte naliehavejšie.“

Hoci sa dosiahli určité významné úspechy, prepájanie všetkých vnútroštátnych trhov s elektrinou v rokoch 2015 až 2021 postupovalo pomaly a medzi jednotlivými regiónmi EÚ a trhovými segmentmi boli nerovnomernosti.

Pre nedostatky v riadení EÚ a zložitý systém regulačných nástrojov, ktoré majú umožňovať cezhraničný obchod, sa čoraz viac oneskoruje prepájanie vnútroštátnych trhov s elektrinou, čo následne zdržiava uplatňovanie trhových pravidiel. Situáciu dostatočne nezlepšilo ani monitorovanie trhu Európskou komisiou a agentúrou EÚ pre oblasť energetiky – ACER. Opatrenia v oblasti dohľadu, ktoré majú obmedziť zneužívanie a manipuláciu, nemajú podľa audítorov dostatočný dosah, čo znamená, že hlavné riziko na trhu EÚ s elektrinou sa prenáša na konečných spotrebiteľov.

Kritika Komisie aj ACERu

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať