Aké zmeny navrhuje ÚRSO v cenovej vyhláške pre dodávku elektriny?

16. 2. 2023

Indexačné obdobie, na základe ktorého dodávatelia nakupujú elektrinu pre svoje portfólio zraniteľných odberateľov, sa bude opätovne vzťahovať na druhý a tretí kvartál. Vyplýva to z návrhu novej vyhlášky ÚRSO, na základe ktorej sa bude postupovať pri schvaľovaní a určovaní cien za dodávku pre rok 2024. Pre ostatné roky regulačného obdobia by však mala platiť odlišná metodika. 

Zdroj: Freepik

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR plánuje začiatkom budúceho týždňa vyhlásiť dvojicu výziev na kompenzáciu vysokých cien energií. Jedna z nich bude určená pre podnikateľov, ide o pokračovanie dotačného mechanizmu, ktorý bol predstavený vlani. Druhá je zameraná na subjekty verejnej správy. Rezort aktuálne dolaďuje posledné detaily pred ich spustením.

Okrem riešenia dôsledkov trhového vývoja pre jednotlivé skupiny odberateľov sa musí MH SR pozerať aj do roku 2024. Kým v tom aktuálnom sa podarilo sériou vládnych opatrení skrotiť náklady na energie pre zraniteľných odberateľov a štát prebral vďaka inštitútu krízovej regulácie viacero kompetencií Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), budúcnosť je otvorená. Rezort hospodárstva bol nedávno podľa ministra Karla Hirmana od výboru NR SR pre hospodárske záležitosti poverený úlohou vyvolať verejnú diskusiu o možných zmenách.

Hirman: Seriózna debata o energetike pred voľbami je sizyfovská úloha

V rámci tohto procesu plánuje ministerstvo osloviť relevantných hráčov na trhu, dodávateľov a odberateľov, zamestnávateľské zväzy a zväzy, ako aj ÚRSO. „Viesť koncepčnú a serióznu diskusiu vo volebnom roku je sizyfovská úloha, ale pokúsime sa,“ povedal Karel Hirman.

V akej forme bude od roku 2024 prebiehať regulácia je nateraz otázne, závisieť bude celkom určite aj od vývoja cien na veľkoobchodných trhoch s energiami. V ostatných mesiacoch sa predmetom aj politického súboja stal referenčný index pre výpočet regulovaných cien za dodávku elektriny pre zraniteľných odberateľov. Samotný Karel Hirman by v tejto súvislosti privítal, keby sa vrátila prax z minulosti, kedy ÚRSO zohľadňoval priemernú cenu na burze za vybraných šesť mesiacov predchádzajúceho roka. Rozhodnutie však nie je v rukách MH. „To je v právomoci ÚRSO. Rešpektujeme nezávislosť a odbornú kompetenciu úradu,“ povedal. 

Z návrhu cenovej vyhlášky ÚRSO pre reguláciu dodávky elektriny, ktorý je predmetom predmetom MPK, vyplýva, že referenčné obdobie pre rok 2024 by sa malo vrátiť na obdobie druhého a tretieho kvartálu. Potreba prijatia novej vyhlášky ÚRSO, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia za dodávku elektriny, vyplynula z dôvodu prijatia novej regulačnej politiky na 6. regulačné obdobie 2023 – 2027. Pripravili sme prehľad tých najzásadnejších zmien.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať